Afaceri din turism și servicii, primele afectate de noile măsuri de austeritate

Creșterea cotei generale de TVA va reduce resursele financiare ale consumatorilor, determinându-i să își gestioneze mai bine cheltuielile în sectoare precum turismul și servicii, conform declarațiilor lui Alin Burcea, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT). Acesta estimează că afacerile din aceste domenii vor resimți cel mai acut impactul noilor măsuri fiscale implementate de guvernul condus de Ilie Bolojan.
Alin Burcea a afirmat: „Măsurile adoptate ne afectează grav. Creșterea TVA-ului va diminua resursele financiare, iar consumatorii vor reduce cheltuielile, în special în domeniul turismului. Ne așteptăm la o a doua jumătate a anului foarte dificilă.” Aceste declarații au fost făcute miercuri, în cadrul unei discuții cu jurnaliștii.
Potrivit estimărilor ANAT, vânzările în turismul intern s-au diminut cu 10% până la 15% în acest an, iar trendul de declin ar putea continua și în anul următor.
„În prezent, vânzările în turismul intern – inclusiv Litoral, stațiuni balneare și montane – au înregistrat o scădere semnificativă, iar cele mai dificile vremuri sunt abia la orizont. Anul acesta se dovedește a fi mai slab decât cel precedent și estimările sugerează că anul viitor va fi și mai provocator din cauza impactului asupra puterii de cumpărare. Merită menționat că începând cu 1 iulie și 1 august vom simți efectele creșterii TVA-ului, costului energiei, taxelor și, implicit, cotele mai mari ale transportului, ceea ce va conduce la creșteri de prețuri în lanț,” a continuat președintele ANAT.
El a adăugat: „Dacă bugetarilor li se reduc veniturile, este limpede că vor cheltui mai puțin pe turism și nu se vor mai îndrepta spre restaurante. Resursele se vor restrânge, iar oamenii vor prioritiza nevoile esențiale, cum ar fi locuința, mâncarea, îmbrăcămintea, educația și combustibilul, lăsând turismul pe un plan secund.”
România, în josul clasamentului turistic în Europa
De asemenea, Burcea a subliniat că România se află în prezent în partea de jos a clasamentului turismului în Europa.
Acesta a declarat: „Am ajuns într-o situație în care albanezii au depășit România în atragerea de turiști. În 2024, Albania a întâmpinat 10,3 milioane de vizitatori internaționali, în timp ce noi stagnăm la 2,5 milioane de turiști de șapte ani încoace.”
„Ce este important să înțelegem? Au fost inițiate măsuri de reducere a cheltuielilor, iar impozitele au crescut. Este esențial ca Guvernul să elaboreze un plan de redresare a economiei naționale cât mai urgent,” a subliniat el.
În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la Palatul Victoria, premierul Ilie Bolojan a prezentat un pachet fiscal destinat reducerii deficitului bugetar, ce va fi supus asumării de răspundere săptămâna următoare.
Printre măsurile incluse se numără plafonarea pensiilor și salariilor din sectorul public până în 2026, ajustarea TVA la două cote de 11% și 21%, precum și majorarea accizelor pentru băuturi alcoolice și combustibili.
La cota redusă a TVA rămân medicamentele, alimentele de bază, serviciile publice, apa și canalizarea, precum și cărțile și energia termică. În industria HoReCa, se preconizează ca TVA-ul să rămână la o valoare redusă deocamdată.
O altă măsură preconizată este majorarea accizelor cu 10% pentru alcool și combustibili, precum și înăsprirea accizelor la țigări.
De asemenea, pachetul cuprinde aplicarea contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru pensiile de peste 3.000 de lei, majorarea normei didactice cu două ore în învățământul preuniversitar și universitar, precum și limitarea numărului burselor de merit, în timp ce bursele sociale vor fi acordate pe baza unor criterii.
Acest pachet fiscal va fi supus transparenței decizionale în cursul zilei de joi.
Pe de altă parte, OUG ce stabilește măsuri pentru personalul plătit din fonduri publice, fixând cuantumul sporului pentru condiții periculoase sau dăunătoare la maximum 300 lei brut/lună, a fost publicată luni seara în Monitorul Oficial. Aceste prevederi vor intra în vigoare începând cu 1 iulie 2025 și vor fi aplicabile până pe 31 decembrie 2026.