Scandalul legat de achiziția a zeci de avioane F-35 de către Elveția, după ce SUA au solicitat un supliment financiar

Scandalul legat de achiziția a zeci de avioane F-35 de către Elveția, după ce SUA au solicitat un supliment financiar
Lockheed Martin F-35 Lightning II, un avion de vânătoare de generația a cincea, în timpul unei demonstrații de zbor la Salonul Aeronautic de la Paris 2025, pe aeroportul Le Bourget. Franța, 22 iunie 2025 FOTO: Economou/ NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Parlamentul elvețian a inițiat o anchetă pentru a analiza modul în care guvernul a gestionat achiziția a 36 de avioane de luptă F-35 din Statele Unite. Acest demers a fost declanșat de solicitarea recentă a Washingtonului, care a cerut Bernei o sumă suplimentară de 1,3 miliarde de dolari față de prețul inițial, conform unei comisii parlamentare elvețiene care a făcut anunțul pe 1 iulie.

Pe 25 iunie, guvernul elvețian a informat că SUA a solicitat o sumă mai mare, de 1,3 miliarde de dolari, pe lângă o majorare anterioară de 650 de milioane de dolari, ca urmare a costurilor suplimentare generate în principal de creșterea inflației.

Berna subliniază că Elveția și Statele Unite au convenit în mod contractual, în anul 2022, asupra unui preț fix de puțin peste 6 miliarde de franci (aproximativ 6,4 miliarde de euro) pentru aceste avioane de luptă produse de Lockheed Martin.

Prețul a fost 'confirmat oficial', atât prin rapoartele de expertiză, cât și de către ambasada americană la Berna, a precizat Ministerul elvețian al Apărării în urma unei declarații recente.

Totuși, la sfârșitul lunii februarie, Agenția americană pentru cooperare în domeniul apărării și securității (DSCA) a comunicat în scris Elveției că, în opinia lor, prețul fix convenit era bazat pe o 'neînțelegere'.

Livrările avioanelor F-35 sunt programate să înceapă în anul 2027.

Obiectivele anchetei parlamentare

'Comisia de gestionare a Consiliului Național a decis să investigheze modul în care autoritățile au abordat chestiunea prețului fix al F-35A în cadrul achiziției acestui tip de avion', a declarat comisia parlamentară din Berna într-un comunicat.

Scopul anchetei este de a stabili dacă, în retrospectivă, au fost identificate nereguli în procesul în care Consiliul Federal (guvernul elvețian) a gestionat negocierile contractuale.

În același timp, comisia dorește să verifice dacă coordonarea dintre guvern și Ministerul Apărării din Elveția cu parlamentul și publicul a fost adecvată.

La sfârșitul lunii iunie 2021, Berna a decis să achiziționeze avioane F-35, recunoscute ca fiind unele dintre cele mai avansate și sofisticate avioane de luptă la nivel mondial, deja utilizate sau ce vor fi adoptate de mai multe forțe armate europene.

În septembrie 2020, elvețienii au aprobat cu o majoritate strânsă un buget de 6 miliarde de franci pentru a dobândi o nouă flotă de avioane, având în vedere că aeronavele F/A-18 și F5 aflate în serviciu vor atinge finalul ciclului de viață în acest deceniu.

Deși guvernul elvețian susține că modelul F-35 a fost de departe cel mai bun și cel mai ieftin din competiție (în care au fost incluse și Rafale, F/A-18 și Eurofighter), dificultățile tehnice și depășirile bugetare din cadrul programului F-35 din SUA au determinat deja Comisia de gestionare a Consiliului Național să investigheze în 2022 decizia de alegere a acestui tip de avion de luptă.

Recomandari
Show Cookie Preferences