Reacția guvernului francez față de propunerea Marinei Le Pen privind instalarea pe scară largă a aparatelor de aer condiționat: „O adaptare inadecvată”

Ministrul francez al Tranziției Ecologice a subliniat marți că aerul condiționat nu reprezintă soluția ideală pentru a face față valurilor de căldură tot mai intense, ca răspuns la propunerea Marinei Le Pen de a implementa un „plan major pentru echipamente de aer condiționat”, conform publicației Politico.
Agnès Pannier-Runacher, ministrul de resort, a menționat că „problema noastră cu aerul condiționat este legată de încălzirea globală”, catalogând utilizarea acestuia drept o „adaptare inadecvată” în fața creșterii temperaturilor.
„Când răcești un spațiu, este necesară generarea de căldură pentru a produce frig, ceea ce implică încălzirea altor zone”, a explicat oficialul francez reporterilor. „Aceasta duce la creșterea temperaturilor în stradă, generând mai multe puncte fierbinți”, a mai adăugat ea.
Un studiu din 2020 despre utilizarea aerului condiționat în Paris a evidențiat că „dacă sistemele de aer condiționat emit căldură în exterior, această căldură contribuie la intensificarea valului de căldură”, afectând temperatura ambientală cu câteva grade Celsius, în funcție de prevalența acestor aparate.
„Deși aerul condiționat este o opțiune eficientă pentru gospodăriile ce își permit, el agravează condițiile în comunitățile care nu pot sau nu aleg să îl utilizeze”, se afirmă în studiul publicat în Environmental Research Letters.
Desigur, francezii nu au fost niciodată mari adepți ai aerului condiționat, dar se observă o creștere a numărului de gospodării care aleg să instaleze astfel de sisteme, conform publicației din Bruxelles.
Pe rețeaua socială X, Le Pen a criticat guvernul de la Paris pentru că îi lasă pe cetățenii obișnuiți să sufere din cauza căldurii, în timp ce „așa-zisele elite franceze” se bucură de confortul aerului condiționat.
Frédéric Falcon, parlamentar din partidul lui Le Pen, a declarat că scopul formațiunii este să instaleze cât mai multe aparate de aer condiționat în instituții, școli, centre pentru vârstnici și locuințe private.
Autoritățile din Franța au promovat echiparea clădirilor strategice și a transportului public cu soluții de răcire, însă au prioritizat metode alternative care nu generează emisii de gaze cu efect de seră, precum plantarea copacilor și o mai bună izolare a clădirilor.
Potrivit serviciului de meteorologie francez, noaptea de luni spre marți a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în Hexagon, iar marți se estimează să fie „una dintre cele mai calde zece zile înregistrate în Franța”, cu temperaturi de până la 41 de grade Celsius în capitala Paris.