Rusia intenționează să vândă din participația deținută la o centrală nucleară din Turcia

Rusia intenționează să vândă din participația deținută la o centrală nucleară din Turcia
Prima centrală nucleară din Turcia este construită de grupul rus Rosatom la Akkuyu, pe coasta Mediteranei. Sursa foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Rosatom Corp., companie de stat din Rusia, este în discuții pentru a vinde o participație de 49% pe care o deține la o centrală nucleară în Turcia, evaluată la 25 de miliarde de dolari, conform unei informații de la Bloomberg.

Aceasta reprezintă prima centrală nucleară din Turcia, o instalație cu o capacitate de 4.800 megawați, construită de Rosatom la Akkuyu, amplasată pe malul Mării Mediterane, conform Agerpres.

Discuțiile actuale se poartă cu investitori atât din Turcia, cât și din străinătate, a declarat Anton Dedusenko, președintele Consiliului de Administrație al subsidiarei Rosatom care se ocupă de centrala de la Akkuyu.

„Pe măsură ce ne apropiem de începutul producției de energie electrică la prima unitate, ne confruntăm cu un interes tot mai mare din partea investitorilor,” a declarat Dedusenko într-un interviu pentru Bloomberg, pe marginea Nuclear Power Plants Expo & Summit de la Istanbul.

O încercare anterioară de a ceda o parte din participație s-a soldat cu eșec în 2018, când un consorțiu de companii turcești (Cengiz Holding AS, Kolin Insaat Turizm Sanayi ve Ticaret AS și Kalyon Insaat Sanayi ve Ticaret AS) s-a retras din negocieri, invocând dificultăți în a ajunge la un acord privind termenii comerciali.

Un proiect marcat de întârzieri și provocări financiare

Prima unitate a centralei de la Akkuyu a intrat acum în faza de testare și se preconizează că va începe să producă electricitate în 2026, conform afirmațiilor lui Dedusenko.

„Sunt încrezător că până la finalul anului ne vor fi disponibile sistemele necesare pentru a integra electricitatea în rețea,” a adăugat el.

Proiectul centralei nucleare de la Akkuyu s-a confruntat cu întârzieri și dificultăți financiare, deoarece băncile internaționale ezită să se expună riscurilor asociate cu sancțiunile americane, ceea ce determină Turcia și Rusia să exploreze opțiuni alternative de plată pentru lucrările constructives, inclusiv un schimb cu gaze naturale.

„Există diverse modalități prin care putem livra fonduri aici. Putem utiliza ruble rusești sau lire turcești,” a menționat Dedusenko.

Planul Turciei preconizează crearea unor capacități nucleare ce depășesc 20 de gigawați până în 2050. În plus față de centrala de la Akkuyu, este planificată o a doua centrală pe coasta Mării Negre, în zona Sinope, iar o a treia instalație nucleară urmează să fie construită în regiunea Tracia din nord-vestul țării.

Recomandari
Show Cookie Preferences