Victimele valului de căldură din Europa, cu mai multe țări în stare de alertă

Victimele valului de căldură din Europa, cu mai multe țări în stare de alertă
Alertă roșie de caniculă la Paris, FOTO: Gilles-NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Ministrul francez al Mediului, Agnes Pannier-Runacher, a anunțat miercuri că două persoane au decedat în Franța din cauza căldurii extreme, iar peste 300 de persoane au necesitat tratament de urgență, în contextul caniculei care afectează aproape întreaga Europă, conform agenției DPA.

Marți, o parte semnificativă din Franța s-a confruntat cu temperaturi extrem de ridicate. 16 departamente, inclusiv Parisul, au fost supuse celui mai înalt nivel de alertă, iar în sudul și centrul țării, temperaturile au trecut de 41 de grade Celsius, în timp ce în capitală s-au înregistrat 38 de grade Celsius.

Rețelele de știri au raportat că în anumite zone din Franța s-au consemnat cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată în luna iulie.

Deși alerta roșie de maximă intensitate este activă în patru zone, se așteaptă ca temperaturile să atingă 39 de grade Celsius. Din această cauză, unele școli au rămas închise până joi, când se preconizează o îmbunătățire a vremii.

În Germania, serviciul meteorologic a prezis că ziua de astăzi ar putea marca cea mai călduroasă zi de până acum, cu temperaturi ce ar putea să ajungă până la 40 de grade Celsius.

Incendiu devastator la o fermă din Spania

Un incendiu major, generat de valul de caniculă, a dus la moartea a două persoane într-o zonă agricolă din Spania.

Trupurile unui fermier și al unui angajat au fost găsite în timpul operațiunilor de stingere a incendiului în regiunea Torrefeta, aproape de orașul Coscó din Catalonia, conform anunțului guvernului regional marți seară.

Cei doi au rămas blocați în vehiculul lor din cauza flăcărilor și au sunat la serviciul de urgență.

Incendiul, care a început la aproximativ 90 de kilometri nord-vest de Barcelona, a ars nu mai puțin de 5.000 de hectare de teren, conform raportărilor din presă.

Sute de pompieri au fost desfășurați pentru a combate incendiul, iar aproximativ 20.000 de rezidenți din apropiere au fost sfătuiți să nu-și părăsească locuințele. În plus, unii au fost evacuați ca măsură de precauție.

Incendiul a izbucnit pe o fermă extrem de uscată din cauza căldurii intense, iar cauzele focului sunt în continuare necunoscute. Flăcările, hrănite de vânturi puternice, s-au extins cu o viteză de până la 30 de kilometri pe oră, conform publicației Segre.

Un nor uriaș de fum și cenușă, având o înălțime de 14 kilometri, a fost împins de vânt până la orașul Lleida, la aproximativ 60 de kilometri distanță.

Brigada de pompieri a comunicat pe platforma „X” că incendiul este acum sub control.

Îngrijorări cauzate de caniculă și în Elveția

Unul dintre reactoarele centralei nucleare Beznau din Elveția, situată aproape de granița cu Germania, a fost oprit din cauza temperaturilor ridicate ale râului, a informat miercuri compania operatoare, Axpo. Cel de-al doilea reactor funcționează la jumătate din capacitate.

Aceste măsuri sunt menite să protejeze ecosistemul râului Aare, conform reglementărilor de mediu stricte.

Axpo a subliniat că trebuie evitată încălzirea excesivă a apelor deja calde ale râului în perioada caniculară, pentru a nu afecta fauna și flora.

Râul Aare furnizează apă pentru răcirea centralei nucleare, care este apoi devolută în râu la o temperatură ușor mai ridicată.

Reactoarele de la centrala Beznau au fost puse în funcțiune în 1969 și 1971, fiind considerate cele mai vechi centrale nucleare încă în funcțiune la nivel global.

Recomandari
Show Cookie Preferences