Inginerii au pierdut în spațiu un satelit finanțat de miliardarul Jeff Bezos: „Considerăm acest incident un regres, nu un eșec”

Inginerii au pierdut în spațiu un satelit finanțat de miliardarul Jeff Bezos: „Considerăm acest incident un regres, nu un eșec”
Jeff Bezos, fotografiat cu o pălărie de cowboy și în costumul de astronaut al companiei sale aerospațiale Blue Origin, la una dintre lansări, FOTO: Tony Gutierrez / AP / Profimedia Images

Un satelit, evaluat la 88 de milioane de dolari și susținut financiar de miliardarul Jeff Bezos, destinat detectării emisiilor de metan - un gaz cu efect de seră extrem de potent - a fost declarat pierdut în spațiu, conform unui anunț făcut marți de organizația care se ocupă de operarea sa, conform Reuters.

MethaneSAT a început să colecteze date despre emisiile de metan și imagini de la sonde de foraj, conducte și instalații de procesare din întreaga lume în martie, dar a deviat de la traiectorie cu aproximativ zece zile în urmă, a explicat Environmental Defense Fund (EDF), organizația responsabilă de acest proiect.

Ultima sa locație cunoscută a fost deasupra arhipelagului Svalbard din Norvegia, iar EDF a estimat că recuperarea satelitului nu este posibilă, din cauza lipsei de energie.

„Considerăm acest incident un regres, nu un eșec”, a declarat Amy Middleton, vicepreședintă executivă a EDF, pentru Reuters. „Am realizat progrese semnificative și am acumulat un volum mare de informații astfel încât, fără a ne asuma acest risc, nu am fi dobândit aceste cunoștințe”, a adăugat aceasta.

Importanța satelitului MethaneSAT

Lansarea satelitului MethaneSAT în martie 2024 a marcat un moment semnificativ într-o campanie desfășurată pe parcursul mai multor ani de către EDF, care vizează responsabilizarea a peste 120 de țări care, în 2021, s-au angajat la reducerea emisiilor de metan.

Proiectul își propune, de asemenea, să susțină implementarea unui angajament adițional de eliminare a emisiilor de metan și a arderii de rutină a gazului, angajament adoptat de 50 de companii din sectorul petrolier și gazier la summitul climatic COP28 de la Dubai, din decembrie 2023.

Metanul este un gaz cu efect de seră extrem de eficient, având o capacitate de încălzire de 80 de ori mai mare decât cea a dioxidului de carbon pe o perioadă de 20 de ani.

Cercetătorii subliniază că reducerea scurgerilor de metan de la sonde și echipamentele de extracție este una dintre cele mai rapide metode de combatere a schimbărilor climatice.

Deși MethaneSAT nu este singurul proiect care publică date privind emisiile de metan prin intermediul satelitului, susținătorii săi afirmă că oferă informații mai detaliate despre sursele acestor emisii și, în colaborare cu Google, contribuie la crearea unei hărți mondiale a emisiilor, disponibilă publicului.

Inginerii analizează dispariția satelitului în cosmos

EDF a declarat că a raportat pierderea satelitului către agențiile federale din Statele Unite, inclusiv Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA), Comisia Federală pentru Comunicații și Forțele Spațiale.

Costurile pentru construcția și lansarea satelitului s-au ridicat la 88 de milioane de dolari, conform celor afirmate de EDF. Organizația a beneficiat de o finanțare de 100 de milioane de dolari de la „Bezos Earth Fund” în 2020 și a primit, de asemenea, suport financiar substanțial din partea altor donatori. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Agenția Spațială a Noii Zeelande.

EDF a declarat că există asigurări pentru a acoperi pierderea și că inginerii direcționează resursele către investigarea cauzelor incidentului.

Organizația va continua să utilizeze resursele disponibile, inclusiv aeronave dotate cu spectrometre de detectare a metanului, pentru a localiza scurgerile de metan de pe Pământ.

EDF a adăugat că este prematur să decidă despre o potențială lansare a unui alt satelit, dar consideră că MethaneSAT a demonstrat utilitatea unui instrument extrem de sensibil care „poate identifica emisiile totale de metan, chiar și la niveluri scăzute, pe suprafețe extinse”.

Un raport recent al Organizației Națiunilor Unite a subliniat că, în ciuda eforturilor de a îmbunătăți transparența emisiilor, marii „super-emitenți” de metan au reacționat rareori după ce au fost avertizați despre scurgerile de metan.

Recomandari
Show Cookie Preferences