Doi lideri din estul Europei solicită conducătorilor occidentali reluarea dialogului cu Rusia. „Oameni excepțional de incompetenți”

Doi lideri din estul Europei solicită conducătorilor occidentali reluarea dialogului cu Rusia. „Oameni excepțional de incompetenți”
Peter Pellegrini și Zoran Milanovic Foto: Goran Mehkek / imago stock&people / Profimedia

Zoran Milanovic, președintele Croației, a afirmat marți că absența dialogului între liderii occidentali și Rusia nu are nicio justificare, idee împărtășită și de omologul său slovac, Peter Pellegrini, care se află într-o vizită oficială în Croația, conform agenției croate de presă HINA.

„Nu există absolut nicio justificare pentru a nu discuta. Ce este, atunci, diplomația? Pentru diurne? Pentru salarii?” a declarat Milanovic într-o conferință de presă comună la sediul președinției din Zagreb. El a subliniat că, chiar și în timpul Uniunii Sovietice, „un stat comunist care exporta revoluție și care reprezenta o amenințare reală și era o putere nucleară” avea discuții.

Apel adresat Meloni și Merz

„Întreaga structură de încredere și neîncredere a fost creată pentru a preveni un război nuclear. Acesta este fundamentul relațiilor internaționale: complex și atent dezvoltat. Toate aceste elemente au fost acum distruse. Putem și ar trebui să indicăm către Rusia, dar, pe de altă parte, observ un număr de indivizi excepționali de incompetenți care contribuie negativ,” a afirmat Milanovic.

Președintele slovac Pellegrini a subliniat necesitatea găsirii unei soluții rapide prin negocierea păcii, menționând că continuarea livrărilor de armament nu va conduce la pace și afirmând că „nu este posibil să fie învinsă militar o putere nucleară precum Rusia”.

„SFârșitul războiului depinde de NATO și de Statele Unite; dacă ei pot găsi un teren comun cu Rusia și reușesc să oprească schimbul de focuri și să negocieze un aranjament post-război pentru Ucraina”, a declarat Pellegrini, adăugând că ar saluta o astfel de abordare din partea liderilor Uniunii Europene.

El a subliniat că lideri precum Giorgia Meloni, șefa guvernului italian, și Friedrich Merz, noul cancelar german, „ar trebui să se întâlnească cu partea rusă și să negocieze un încheiere a războiului cât mai curând posibil”. „Dacă nu o fac, vom aștepta să vedem ce decid SUA și Rusia; sau Uniunea ar putea adopta un rol mai proactiv și începe discuții cu ambele părți implicate în conflict”, a afirmat el.

„Războiul are un impact negativ asupra Ucrainei”

Milanovic a menționat că el se identifică cu cei în poziții mai vulnerabile în acest conflict, referindu-se la poporul ucrainean și nu la guvernul acestuia. „Situația se deteriorează pentru Ucraina. Se confruntă cu o criză de forță umană și în curând nu vor mai fi suficienți oameni. Nu vor putea menține acest ritm mult timp”, a opinat președintele croat.

El a adăugat că, deși ambele părți implicate în conflict au armate organizate, forțele ruse sunt insuficiente pentru ambițiile Moscovei, care ar necesita de trei ori mai mulți soldați.

„Un dictator adevărat ar mobiliza acești oameni. Însă Putin se află într-o situație intermediară. Nu își poate permite să convoace cei trei milioane de soldați de care are nevoie pentru a câștiga acest război. Lucrează cu resursele disponibile – o armată mai mult sau mai puțin profesionistă. Armata ucraineană, în schimb, este o armată populară, bazată, în mare parte, pe mobilizare, adesea forțată. Așa funcționează conflictul”, a remarcat el.

Pellegrini a adăugat că resursa umană se consumă treptat, iar la un moment dat, aceasta se va epuiza, dar nu în felul în care unii din Europa își imaginează sau au făcut ca ucrainenii să creadă.

Pellegrini a reiterat că Slovacia nu ar trebui să fie criticată pentru poziția sa față de negocierile de pace, având în vedere contribuțiile semnificative pe care le-a oferit Ucrainei raportat la dimensiunea economiei sale, incluzând echipament militar pentru apărare aeriană, livrări de electricitate și gaz, precum și ajutor umanitar. De asemenea, el a respins comparațiile între Slovacia și Ungaria în ceea ce privește divergențele față de politica Uniunii Europene, subliniind poziții foarte diferite.

Recomandari
Show Cookie Preferences