România, printre cele mai puțin eficiente țări din UE în aplicarea PNRR. Recuperarea întârzierilor, „puțin probabilă”

Conform unui raport al Băncii Naționale a României (BNR) referitor la stabilitatea financiară din luna iunie, România se află printre economiile cu cele mai reduse progrese în implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), având o rată de realizare a țintelor și jaloanelor de doar 27%, sub media Uniunii Europene de 32%, stabilită pentru iunie 2025.
BNR subliniază că România beneficiază de fonduri substanțiale în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, totalizând 28,5 miliarde euro în granturi și împrumuturi avantajoase, totuși, prognoza lentă a implementării PNRR, marcată de întârzieri la îndeplinirea țintelor asumate, a dus la amânarea cererilor de plată, generând blocaje în accesarea acestor fonduri și întârzieri în execuția investițiilor prevăzute.
De la începutul programului, în 2021, și până în iunie 2025, România a primit 10,72 miliarde euro, din care 4,32 miliarde euro sunt împrumuturi, iar 6,4 miliarde euro reprezintă granturi, adunând puțin peste o treime din totalul alocației.
„România prezintă un progres limitat în implementarea PNRR, cu o realizare de 27% din țintele asumate, sub media UE de 32% pentru iunie 2025. Acest nivel scăzut de realizare în cei patru ani, raportat la termenul de finalizare a tuturor jaloanelor și țintelor, face puțin probabilă recuperarea întârzierea în timpul rămas”, a alertat BNR.
În acest context, BNR avertizează asupra faptului că un astfel de scenariu ar putea conduce la pierderi semnificative de fonduri europene și la neimplementarea unor reforme și investiții esențiale, care ar susține tranziția României către un model de creștere sustenabilă.
„Impactul acestor reforme, de la accelerarea tranziției digitale și ecologice la modernizarea infrastructurii, restructurarea economiei și îmbunătățirea competitivității, ar contribui semnificativ la atenuarea efectelor negative ale procesului de consolidare fiscală”, se menționează în raport.