CSM: Nici salarizarea, nici regimul de pensionare a magistraților nu sunt privilegii

CSM: Nici salarizarea, nici regimul de pensionare a magistraților nu sunt privilegii
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a subliniat într-un comunicat, transmis marți, că discuțiile legate de salariile și pensiile magistraților slăbesc sistemul judiciar.

După convocarea adunărilor generale în instanțe și parchete, plenul CSM a cerut autorităților legislative și executive să inițieze orice propunere legislativă privind activitatea justiției doar după o consultare reală cu reprezentanții acesteia.

CSM reamintește că asigurarea independenței justiției este un principiu fundamental ce nu poate fi compromis, iar toate celelalte părți ale statului trebuie să respecte garanțiile care îl susțin. De asemenea, CSM subliniază că atât salariile, cât și regimul de pensionare al judecătorilor și procurorilor sunt esențiale pentru statutul acestora și pentru garantarea independenței justiției, asigurând astfel un act de justiție de calitate pentru cetățeni.

Plenul CSM avertizează că reiterarea constantă a acestor subiecte într-un mod tendențios poate duce la stigmatizarea magistraților, care își desfășoară activitatea în condiții dificile, dar cu profesionalism și onestitate.

Regimul de pensionare pentru magistrați a suferit modificări semnificative începând cu 2024, iar CSM promite că va continua să își exercite toate atribuțiile pentru menținerea unui stat de drept.

Propunerile CSM pentru îmbunătățirea sistemului judiciar

CSM solicită autorităților legislative și executive să adopte măsuri menite să optimizeze funcționarea sistemului judiciar, astfel încât:

  • să se asigure un număr adecvat de resurse umane, inclusiv judecători, procurori și personal de specialitate în instanțe;
  • reglementările să sprijine celeritatea proceselor judiciare și să faciliteze o jurisprudență unitară prin reglementări clare, previzibile și accesibile;
  • instanțele și parchetele să beneficieze de resurse materiale adecvate pentru o activitate judiciară eficientă;
  • procesul de digitalizare inițiat în cadrul autorității judiciare, în mare parte datorită inițiativelor personalului din instanțe, să fie sprijinit de măsuri pentru dezvoltarea infrastructurii IT, precum și de reglementări care să permită utilizarea acestor instrumente în diverse activități judiciare;
  • să se asigure condiții adecvate pentru ca judecătorii și procurorii să gestioneze un volum de muncă optim, care să permită soluționarea cazurilor într-un termen rezonabil, respectând dreptul cetățenilor la un proces echitabil.
Recomandari
Show Cookie Preferences