Fostul adjunct al ministrului Apărării, generalul Timur Ivanov, condamnat la 13 ani de închisoare pentru corupție

Un tribunal din Moscova a dispus marți o pedeapsă de 13 ani de închisoare pentru Timur Ivanov, fost ministru adjunct al apărării, acuzat de deturnare de fonduri și spălare de bani într-un caz de corupție, în contextul conflictului armate în Ucraina, conform informațiilor furnizate de agenția France Presse.
Judecătorul Serghei Podoprigorov a declarat că Ivanov va ispăși „13 ani într-o colonie cu regim obișnuit”.
Pe lângă închisoare, Ivanov este obligat să plătească o amendă de 100 milioane de ruble (aproximativ 1,08 milioane de euro).
Înainte de arestarea sa, în aprilie 2024, Timur Ivanov (49 de ani) era considerat un funcționar de rang înalt și foarte bogat. A fost acuzat repetat de delapidare de către opoziție și media independentă din Rusia.
De la înlocuirea lui Serghei Șoigu cu Andrei Belousov în funcția de ministru al apărării în primăvara anului 2024, cel puțin zece oficiali și generali ai ministerului au fost arestați sau implicați în dosare penale.
Unii analiști sugerează că aceste acțiuni ar reprezenta o epurare a susținătorilor lui Șoigu, dar Kremlinul neagă, afirmând că este vorba doar de eforturi pentru combaterea corupției.
Armata rusă a fost frecvent implicată în scandaluri legate de fraudă și deturnări de fonduri.
Apărarea lui Ivanov caracterizată drept o „execuție”
După numirea sa ca nou ministru al apărării, economistul Andrei Belousov a promovat o „optimizare” a bugetelor militare, care au crescut semnificativ în urma conflictului din Ucraina.
În timpul anunțării sentinței, Ivanov, îmbrăcat într-un tricou polo negru, a zâmbit, în ciuda cererii parchetului pentru o pedeapsă de 14 ani.
Un alt inculpat în această afacere este Anton Filatov, fost director al Oboronloghistika, care a fost condamnat la 12 ani și jumătate de închisoare.
Avocatul său, Murad Musaiev, a denunțat o „execuție” menită să ofere un exemplu și a subliniat că nu există dovezi concludente în acest caz.
„Zvonurile referitoare la miliardele de ruble pe care Ivanov le-ar deține sunt exagerate”, a declarat el.
Declinul viceministrului strălucitor al Apărării
Ivanov, o figură proeminentă printre oficialii de vârf, era responsabil pentru contractele de construcții militare. Este acuzat de deturnarea miliardelor de ruble de la banca Interkommerz, care a intrat în faliment în 2016.
De asemenea, se suspectează că ar fi deturnat 200 milioane de ruble (aproximativ 2,15 milioane de euro) prin vânzările de feriboturi pentru strâmtoarea Kerci, ce leagă Rusia de peninsula Crimeea.
Din 2022, Ivanov se află sub sancțiunile Uniunii Europene.
Organizația de opoziție Fondul de luptă împotriva corupției (FBK), înființată de Alekséi Navalnîi, a publicat în 2022 o anchetă asupra averii lui Ivanov, în contextul în care Navalnîi a decedat în închisoare.
Conform FBK, interzisă în Rusia, Ivanov a divorțat de soția sa pentru a-i permite să evite sancțiunile europene și să trăiască în Uniunea Europeană.
Media rusă l-a numit pe Ivanov „generalul glamour” datorită stilului său de viață extravagant.
Autoritățile i-au confiscat, în cadrul anchetei, 23 de mașini de lux, conform agenției TASS.
FBK a raportat că Ivanov a coordonat și beneficiat de proiectele de construcție în Mariupol, oraș care a fost capturat de Moscova după un asediu violent în 2022.
Mariupol, un port la Marea Azov, a suferit distrugeri considerabile din cauza bombardamentelor rusești. După capturarea sa, autoritățile ruse au inițiat un proiect masiv de reconstrucție, avându-l pe Ivanov în rol central.