O regiune din Franța a interzis apa de la robinet, contaminată cu substanțe chimice periculoase. Activiștii de mediu văd aceasta ca pe un început al unei crize majore în Europa

Apa potabilă utilizată de 60.000 de persoane din Franța conține substanțe chimice ce pot cauza probleme grave de sănătate. Activisti pentru mediu avertizează că niveluri comparabile de poluare sunt întâlnite în multe alte zone din Europa și că autoritățile trebuie să acționeze.
În luna mai, locuitorii din Saint-Louis, o așezare urbană din apropierea frontierei cu Elveția, au aflat că apa de la robinet nu mai este sigură pentru consum.
Autoritățile au avertizat că apa este interzisă pentru copii sub doi ani, pentru femeile gravide sau care alăptează și pentru persoanele cu un sistem imunitar compromis din cauza chimicalelor periculoase.
Locuitorii afectați vor fi nevoiți să se bazeze pe apă îmbuteliată cel puțin până la sfârșitul anului, când oficialii speră să implementeze sisteme de filtrare a apei.
Ce s-a întâmplat mai exact?
Testele efectuate asupra apei de la robinet au relevat că nivelurile de PFAS (substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate), cunoscute și sub numele de „substanțe chimice eterne”, au depășit de patru ori limita recomandată.
Potrivit Agenției Europene de Mediu, aceste substanțe chimice pot cauza afecțiuni precum probleme hepatice, boli tiroidiene, obezitate, infertilitate și chiar cancer.
În comunitățile din Saint-Louis, mesajul autorităților a avut un impact, iar rafturile magazinelor au fost golite de apă îmbuteliată.
Sursa poluării: aeroportul din zonă
O declarație comună a autorităților locale și a agenției regionale de sănătate a identificat spuma de stingere a incendiilor utilizată la aeroport, între anii 1960 și 2017, ca sursa chimicalelor.
Reziduile toxice din această spumă au pătruns în sol, contaminând apa potabilă și afectând sănătatea locuitorilor, probabil de zeci de ani.
Însă, conform unor analiști, situația din Saint-Louis ar putea fi doar începutul unei probleme mai ample în privința apei potabile pe întreg teritoriul Europei.
Uniunea Europeană va implementa începând cu anul viitor noi reglementări privind nivelurile de PFAS, iar aproximativ 2.300 de locații din Europa depășesc aceste limite de siguranță. Experții avertizează că interzicerea din Franța poate anunța o criză de amploare.
„Cred că suntem doar la începutul unei povești mai mari”, a declarat Séverine Maistre, o locuitoare din Saint-Louis care a lucrat în cercetări clinice.
„Acum discutăm despre cazuri sporadice. (Dar substanțele chimice) vor fi prezente în întreaga Franță, precum și în Germania, Elveția, Marea Britanie și alte țări”, a mai spus ea.
După o lună de la interdicție, îngrijorările rămân în Saint-Louis, locuitorii simțindu-se „terorizați”, iar supermarketurile raportând o creștere semnificativă a vânzărilor de apă îmbuteliată.
Autoritățile locale estimează că aproape 3.000 de persoane din regiunea Haut-Rhin sunt considerate „vulnerabile”.
Fiecare persoană din aceste categorii va primi o compensație unică de 80 de euro pentru a acoperi costul apei îmbuteliate.
Concentrații ridicate de PFAS în sânge
PFAS constau în mii de substanțe chimice apreciate pentru proprietățile lor rezistente la apă și oleaginoase.
Acestea sunt utilizate în produse care variază de la tigăi antiaderente la haine impermeabile, ambalaje alimentare, spume de stingere a incendiilor și echipamente electronice.
Aceste substanțe nu se descompun natural și pot persista în mediu timp de secole. În prezent, se regăsesc în sângele majorității oamenilor.
Nu au fost efectuate teste oficiale asupra sângelui locuitorilor din Saint-Louis pentru a evalua impactul potențial asupra sănătății.
Bruno Wollenschneider, liderul asociației de protecție a locuitorilor din apropierea aeroportului, a organizat teste proprii, analizând 10 mostre de sânge.
Cea mai mare concentrație depistată a fost de 22 micrograme pe litru, în timp ce media a fost de 14,9 micrograme – acest lucru plasează locuitorii din Saint-Louis printre cei mai afectați din Franța.
Efectele negative pe termen lung asupra sănătății sunt posibile pentru niveluri peste 6,9 micrograme pe litru, conform Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară.
„Statul este responsabil pentru a ne proteja”, a spus Wollenschneider. „Dacă am fi fost informați, am fi putut să ne protejăm înainte de a consuma apă contaminată.”
Impactul chimicalelor eterne asupra naturii
Pe lângă riscurile pentru sănătatea umană, PFAS care poluează apa pot amenința ecosisteme întregi.
Aceste chimicale se acumulează în țesuturile organismelor acvatice la fel cum se întâmplă și în cazul oamenilor.
În Carolina de Nord, de exemplu, aligatorii au leziuni care nu se vindecă, iar în Pacificul de Nord numărul puilor de țestoase marine a scăzut.
Chiar și în regiunile îndepărtate, cum ar fi Arctica, focile și puii lor suferă de afecțiuni tiroidiene. Cercetătorii au observat că toate aceste animale sunt expuse la niveluri ridicate de PFAS.
Peste 600 de specii din întreaga lume sunt în pericol, conform datelor care arată cum aceste substanțe chimice nocive afectează diverse ecosisteme.
Impactul se răspândește în lanț, afectând speciile sensibile și favorizând pe cele tolerate, ceea ce schimbă echilibrul ecosistemelor.
„În Franța, aveam încredere în apă – dar asta s-a deteriorat”
Problema din Saint-Louis este strâns legată de aeroportul Basel Mulhouse Freiburg, situat la doar 2 kilometri distanță de oraș.
Noul terminal se află pe un teren unde au fost folosite timp de zeci de ani spumele de stingere a incendiilor care conțin PFAS, recunoscute ca eficiente pentru incendiile de kerosen.
Chimicalele s-au infiltrat până la 15 metri adâncime în pânza freatică.
Wollenschneider a locuit întreaga sa viață la câteva minute de aeroport și, în calitate de lider al asociației de apărare a locuitorilor, luptă acum pentru o apă potabilă curată.
„În Franța, aveam încredere în apă – dar asta s-a stricat”, afirmă Wollenschneider.
„Autoritățile ne-au păcălit. Nu au informat populația despre contaminarea cu PFAS timp de ani de zile după ce aceasta a fost identificată în datele guvernamentale.”
El cere aeroportului să suporte costurile curățării, estimate la 20 de milioane de euro.
„Aeroportul este responsabil. Apa este un bun public. Este esențial ca legea să impună responsabilitatea autorităților și să facă aeroportul să plătească – nu avem alte opțiuni.”
Harta poluării cu PFAS în Europa
În prezent, nu există limite legale pentru PFAS în apa potabilă în Europa.
Aceasta se va schimba în ianuarie 2026, când Uniunea Europeană va impune o limită de 0,1 micrograme pe litru. Restricțiile aplicate în Saint-Louis s-au anticipat acestui prag.
În Europa, peste 23.000 de locații sunt contaminate cu PFAS, fie în apă, sol sau organisme, conform hărții Forever Pollution Map gestionată de Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică.
Dintre acestea, 2.300 de locații depășesc nivelurile permise de viitoarele reglementări și sunt considerate periculoase.
Locații contaminate se găsesc pe întreg continentul. În Franța există 34 de comune unde PFAS din apa potabilă depășește noua limită a Uniunii Europene.
În regiunea Lyon, circa 160.000 de oameni din 50 de localități au consumat apă care depășea limitele stabilite de Uniune.
În Veneto, Italia, până la 350.000 de persoane au fost expuse la PFAS dintr-o uzină chimică care a funcționat din 1964 până în 2018.
În Antwerp, Belgia, aproximativ jumătate dintre locuitorii aflați într-o rază de 5 km de o uzină administrată de multinaționala 3M au prezentat niveluri ridicate de PFAS în sânge.
Harta, care poate fi consultată online, are puține date din România, dar indică diverse locuri contaminate cu PFAS.
Ce urmează pentru Saint-Louis?
În Saint-Louis, s-au identificat pentru prima dată în 2017 niveluri ridicate de PFAS în apă, conform datelor de la CNRS.
Mai multe agenții guvernamentale au avut acces la aceste informații, dar se pare că acestea nu au fost luate în considerare.
Thierry Litzler, vicepreședintele zonei urbane Saint-Louis, a declarat că a aflat despre nivelurile ridicate de PFAS în apă în octombrie 2023.
„Lucrurile au evoluat rapid de când am obținut informațiile necesare”, a precizat el.
El consideră că guvernul va acționa mai rapid, deoarece acum există un plan în vigoare.
Nu există însă procese legale împotriva aeroportului, deoarece spumele utilizate erau conforme cu reglementările la vremea respectivă.
Pentru a soluționa această problemă, autoritatea locală intenționează să investească în noi stații de tratament al apei, estimând costuri de 20 de milioane de euro, plus 600.000 de euro anual pentru întreținere.
Din 2026, facturile la apă vor crește probabil pentru a acoperi aceste costuri.