Protest în cadrul Ministerului Finanțelor, angajații s-au adunat la biroul ministrului Nazare / Noi manifestații la sediile ANAF din întreaga țară / Sindicat: „Dorim să devenim o instituție de siguranță națională!”

Angajați din instituțiile ANAF, Trezoreria, Direcția Națională Antifraudă și Ministerul Finanțelor au organizat marți o acțiune de protest spontană, continuând astfel manifestațiile împotriva reducerii sporurilor, conform sindicatelor din domeniu. Imagini prezentate de Digi24 au arătat grupuri de angajați îndreptându-se către biroul ministrului.
Zeci de angajați ai Ministerului Finanțelor au protestat marți, exprimându-și nemulțumirea față de măsurile fiscale care consideră că le afectează negativ. Conform imaginilor transmise de Digi24, aceștia s-au adunat în fața biroului ministrului Alexandru Nazare, care a avut o discuție cu protestatarii.
Protestatarii au menționat că aplicațiile din cadrul ministerului funcționează îngreunat și au avertizat că, în absența unei anulări a măsurilor fiscale, inclusiv reducerea sporurilor pentru personalul din sectorul bugetar, vor refuza să continue munca.
Sindicatul Finanțe Sed Lex a distribuit pe Facebook imagini cu angajați din domeniul financiar care protestează spontan, marți, împotriva acestor măsuri fiscale.
Aceste proteste reprezintă continuarea acțiunilor din ziua precedentă, când mai multe sucursale ale Agenției Naționale de Administrare Fiscale au ieșit în stradă pentru a contesta reducerile sporurilor.
Manifestațiile se desfășoară pe fondul intenției premierului Ilie Bolojan de a prezenta în această săptămână măsuri cu scopul de a restabili echilibrul bugetar, având în vedere reducerea sporurilor pentru personalul din sectorul public.
Proiectul de lege care limită sporul pentru condiții vătămătoare a fost aprobat
Guvernul a adoptat luni un proiect de ordonanță de urgență care plafonează sporul pentru condiții de muncă vătămătoare și reduce numărul zilelor de concediu suplimentar. Conform versiunii finale a ordonanței, plafonarea este stabilită la 300 de lei brut, iar numărul zilelor de concediu pentru beneficiarii sporului va fi restricționat mai mult decât era prevăzut inițial.
De asemenea, concediul de odihnă suplimentar pentru activitatea în condiții de muncă vătămătoare va varia între 3 și 5 zile lucrătoare. Până în prezent, acest concediu oferea o durată cuprinsă între 5 și 10 zile lucrătoare.
„Aceste măsuri au fost determinate de necesitatea adoptării unei politici fiscale prudente, menite să asigure sustenabilitatea financiară pe termen mediu și lung, precum și pentru corectarea deficitului bugetar excesiv. Măsurile vor intra în vigoare pe 1 iulie 2025 și se vor aplica până la 31 decembrie 2026”, se menționează în declarațiile oficiale.