Contraofensiva: Instituția în discuție caută susținători pentru a-și menține indemnizațiile

După ce Ministerul Dezvoltării a supus dezbaterii un proiect de lege ce vizează anularea indemnizațiilor pentru membrii Autorităților Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), conducerea acestora a trimis scrisori președinților consiliilor județene din întreaga țară, solicitând stabilirea unei indemnizații echivalente cu 5% din cea a președintelui CJ. În acest document se subliniază că absența unor remunerații sau stabilirea de indemnizații simbolice ar putea transforma activitatea ATOP „într-o formalitate lipsită de substanță”.
Conducerea Asociației Naționale a Autorităților Teritoriale de Ordine Publică (ANATOP), temându-se de eliminarea indemnizațiilor, a convocat adunarea generală. ANATOP este condusă de generalul de brigadă în rezervă Doru Dumitrescu, fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne. Adunarea Generală solicită sprijinul președinților de consilii județene din țară pentru a-și apăra statutul.
Într-o scrisoare întinsă pe patru pagini, semnată de Doru Dumitrescu, se discută despre „riscurile și implicațiile” adoptării unei legi care ar elimina plata membrilor ATOP.
„Adoptarea unei norme care prevede neremunerarea sau o indemnizație simbolică (de exemplu, 1 leu) ar putea transforma activitatea într-o simplă formalitate, contrar principiilor de remunerare echitabilă. Ne-am afla într-o situație de „cauza jocandi” (doar pentru distracție) și contractul dintre consiliul județean și ATOP ar fi încheiat în mod ludic, putând fi văzut ca un prim pas spre desființarea ATOP”, se menționează în scrisoarea adresată consiliilor județene.
Cererea de indemnizație
ANATOP contestă nota de fundamentare a proiectului privind eliminarea indemnizațiilor, afirmând că aceasta este „neprofesionistă și nefundamentată”, fără o analiză obiectivă sau un studiu de impact. Asociația solicită formarea unei comisii care să evalueze activitatea acestor structuri la nivel național și propune stabilirea unei indemnizații uniforme pentru membri ATOP care să fie de 5% din indemnizația președintelui CJ, care variază între 18.000 și 22.000 lei net lunar, adică între 900 și 1.100 lei net.
„În loc să se ajungă la o concluzie drastică și potențial ineficientă, ar fi mai eficient ca problema să fie abordată la nivelul fiecărui consiliu județean, în funcție de specificul local și performanța membrilor. Evaluarea ATOP este necesară, nu desființarea acestora”, se mai arată în documentul ANATOP.
Președintele ANATOP menționează că ministrul de interne, Cătălin Predoiu, apreciază activitatea ATOP.
„Este puțin probabil ca domnul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, să susțină un astfel de demers. (…) Domnul ministru a acceptat propunerea de organizare a întâlnirilor semestriale, sugerând chiar o frecvență de două luni”, concluzionează Doru Dumitrescu în scrisoarea sa.
Declarațiile lui Bolojan
„Există o Autoritate Județeană de Ordine Publică, numită ATOP, care, dacă s-ar desființa, nu ar avea efecte semnificative”, a declarat Ilie Bolojan la începutul lunii iunie în cadrul unei conferințe de presă, criticând cheltuielile mari legate de indemnizațiile membrilor ATOP.
„Acolo, 15-20 de persoane primesc o indemnizație lunară care poate ajunge până la 20% din salariul președintelui consiliului județean, deci, împărțind la cinci, ar însemna că s-ar putea reduce până la patru posturi de președinte de consiliu județean în fiecare județ”, a completat Bolojan.
Posibile economii financiare
La două săptămâni după declarațiile premierului, Ministerul Dezvoltării a inițiat un proiect de lege prin care se dorește eliminarea indemnizațiilor membrilor ATOP.
Ministerul a anunțat că aceasta este prima propunere a noului Guvern pentru reducerea cheltuielilor administrației publice cu aproximativ 22 milioane lei anual, respectiv 5,4 milioane lei pentru restul anului în curs, o dată cu implementarea acestei legi.
„Eficientizăm administrația publică centrală și locală și diminuăm costurile serviciilor publice. Necesitățile cetățenilor impun servicii publice de calitate, dar și o reducere a dimensiunii statului”, a declarat, pe 25 iunie, ministrul Dezvoltării, Cseke Attia.
Conform proiectului, eliminarea indemnizațiilor pentru membrii ATOP va deveni efectivă începând cu 1 septembrie 2025.
Informații despre ATOP și remunerațiile membrilor
ATOP este un organism consultativ, fără personalitate juridică, care operează la nivel local în municipiul București și în fiecare județ, având ca scop îmbunătățirea eficienței serviciului poliției locale. Structura este compusă din 13-17 membri.
Membrii ATOP se întâlnesc trimestrial în ședințe ordinare și pot convoca ședințe extraordinare ori de câte ori este necesar, la solicitarea președintelui sau a unui număr minim de membri.
„În anumite județe, un membru ATOP primește 3.285 lei net pentru o ședință lunară, ceea ce se traduce printr-un fond lunar de 50.000 lei și un buget anual de 600.000 lei pentru acest organism pe fiecare județ, sume semnificative în raport cu economia locală. De asemenea, există discrepanțe mari între județe, cu remunerații variind între 400 și 500 lei și câteva mii de lei, fără un criteriu uniform de stabilire a acestor indemnizații sau a contribuției membrilor ATOP”, a menționat ministrul dezvoltării.