Studiu asupra calității vieții și bunăstării sociale: în 2024, doi din trei oameni trăiesc în țări cu stagnare sau scădere, România avansând ușor

Studiu asupra calității vieții și bunăstării sociale: în 2024, doi din trei oameni trăiesc în țări cu stagnare sau scădere, România avansând ușor
Alex Reff Foto: Deloitte Romania

Conform celei mai recente ediții a Indicelui de Progres Social, realizat de organizația non-profit Social Progress Imperative cu ajutorul Deloitte, doi din trei oameni la nivel global trăiesc în țări unde calitatea vieții și bunăstarea socială s-au stagnat sau s-au degradat în 2024. După mai bine de un deceniu de creștere constantă din 2011, tendința de stagnare sau regres s-a instalat în 2023, ca urmare a efectelor pandemiei. Indicele global a crescut modest la 64,02 în 2024, comparativ cu 64 în 2023. România a reușit să-și îmbunătățească scorul, ajungând la 74,61, poziționându-se pe locul 45 în lume, sub media Uniunii Europene, dar peste țări precum Serbia, Emiratele Arabe Unite și Qatar.

România a avansat ușor în clasamentul global în ceea ce privește oportunitățile (locul 45 mondial, față de 46 în 2023), dar a înregistrat scăderi la capitolele nevoilor de bază (locul 49, față de 46 anterior) și bunăstării (locul 61, în scădere față de 49). Analizând indicatorii relevanți din aceste trei categorii, România a obținut cele mai bune rezultate la libertatea personală (locul 37 mondial), nutriție și îngrijiri medicale (41), accesul la informație și comunicații (42) și locuințe (43). Totuși, țara a înregistrat scoruri scăzute la sănătate (locul 83), educație de bază (80) și apă și salubritate (72), evidențiind decalajul față de statele cu profil similar, cum ar fi Ungaria, Croația, Grecia sau țările baltice.

„Indicele de Progres Social servește ca un cadru de referință pentru a analiza impactul diverselor factori de instabilitate care au afectat lumea în ultimii ani, inclusiv pandemia, tensiunile geopolitice, criza energetică și schimbările climatice. Conform celor mai recente date furnizate de Social Progress Imperative, stagnarea începută în 2022 nu este o tendință temporară, iar indicatorii socio-umani sunt destabilizați, similar cu indicatorii economici. Analizând pneul relația între PIB și Indicele de Progres Social, observăm variații distincte în succesul țărilor de a transforma creșterea economică în beneficii sociale durabile. România rămâne bine poziționată, ceea ce susține necesitatea unor investiții strategice în domeniile educației, sănătății și mediului,” a declarat Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România și Moldova.

Raportul arată că evoluția PIB-ului nu are o corelare directă cu Indicele de Progres Social, relația dintre cele două fiind din ce în ce mai slabă în perioada post-pandemie. De exemplu, Danemarca și SUA au PIB per capita comparabil, dar performanțele lor în clasamentele globale sunt total diferite. În 2024, Indicele din SUA era cu zece puncte mai mic decât cel din Danemarca (91,95 față de 81,65).

Țările nordice domină clasamentele mondiale

Norvegia se menține ca lider în clasamentul din 2024, cu un scor în creștere de 91,95, urmată de Danemarca, Finlanda, Suedia și Elveția, toate având scoruri de peste 90, dar în stagnare.

Europa include 15 dintre primele 20 de țări cu cele mai mari scoruri. În prima categorie mai sunt incluse Islanda, Luxemburg, Olanda, Irlanda, Germania, Austria, Belgia, Estonia, Slovenia și Regatul Unit. Singurele țări de pe alte continente care se încadrează în această categorie sunt Australia (locul 12), Japonia (14), Singapore (15), Canada (18) și Noua Zeelandă (19).

SUA ocupă locul 31 mondial (categoria a doua), înregistrând un scor de 81,65, în scădere, și sunt menționate ca o excepție în rândul marilor economii, dat fiind că, între 2011-2024, calitatea vieții și bunăstarea socială a cetățenilor a suferit o deteriorare.

Printre economiile emergente cu populații de peste 100 de milioane, Brazilia (locul 55, categoria a doua) este singura care a înregistrat un avans în 2024, conducând clasamentul creșterilor din 2023. În contrast, China (72) a avut o ușoară scădere, iar Rusia (77) și India (111) au stagnat.

Progresul social este definit prin capacitatea unui stat de a răspunde nevoilor fundamentale ale cetățenilor și de a facilita îmbunătățirea calității vieții, creând condiții favorabile pentru ca indivizii să se dezvolte și să își atingă potențialul.

Raportul Indicele de Progres Social este publicat anual din 2011 de Social Progress Imperative și calculează Indexul pe baza a trei dimensiuni principale: nevoile de bază (hrană, îngrijiri medicale, apă, salubritate, locuințe, siguranță personală), bunăstarea (educație, acces la informație și comunicații, sănătate, calitatea mediului) și oportunități (drepturi individuale, libertate de exprimare, libertate personală și opțiuni, incluziune, educație avansată).

Pentru rezultate complete ale Indicelui de Progres Social 2025, inclusiv detalii pentru România, accesați această sursă.

Deloitte oferă la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță financiară și managementul riscurilor pentru aproximativ 90% dintre companiile prezente în clasamentul Fortune Global 500® și pentru mii de firme din sectorul privat. Experții Deloitte contribuie la obținerea unor rezultatele măsurabile și durabile care întăresc încrederea în piețele de capital, sprijinind companiile în transformare și dezvoltare, spre o economie mai robustă și o societate mai echitabilă. Cu o istorie care depășește 175 de ani, Deloitte este prezent în peste 150 de țări și teritorii, vizând un impact pozitiv în societate prin intermediul a aproximativ 460.000 de profesioniști.

Deloitte România este una dintre principalele firme de servicii profesionale din țară și oferă, prin colaborarea cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, diverse servicii de audit, consultanță fiscală, servicii juridice, consultanță în managementul riscurilor, consultanță financiară și soluții în tehnologie, având la dispoziție aproximativ 3.200 de profesioniști.

Pentru mai multe informații despre rețeaua globală de firme, vizitați Deloitte.ro.

© 2025. Contactați Deloitte România pentru informații suplimentare.

Articol susținut de Deloitte România.

Recomandari
Show Cookie Preferences