Ce fac co-fondatorii Tesla în prezent – Relația lor cu Elon Musk

Tesla, producătorul auto care a catapultat pe Elon Musk în fruntea celor mai bogați oameni din lume, a fost înființată în San Carlos, California, de o echipă de ingineri ce își propuneau să demonstreze că nu trebuie să sacrifici calitatea conducerii pentru a alege o mașină electrică. Aceștia credeau că vehiculele electrice pot oferi performanțe superioare, fiind mai rapide și mai plăcute la condus comparativ cu mașinile pe benzină.
De-a lungul timpului, Musk a reușit să acumuleze o avere de peste 400 de miliarde de dolari datorită succesului obținut de Tesla. Totuși, puțini sunt cei care știu că Tesla nu a fost fondată de el, ci de Marc Tarpenning și Martin Eberhard, fondatorii pe care Money Review îi numește 'necunoscuți' care au pierdut miliarde.
În 2003, aceștia au decis să denumească compania în onoarea inventorului Nikola Tesla. Din păcate, niciunul dintre ei nu deținea suficiente acțiuni pentru a deveni miliardari.
Desigur, a fost necesar aportul financiar al lui Musk – banii obținuți din vânzarea companiei cunoscute acum sub numele de PayPal – pentru a transforma viziunea lui Eberhard și Tarpenning în realitate. Cu acești bani, Musk a reușit să obțină controlul total asupra Tesla, extinzându-și participația prin nouă runde de finanțare până când compania a devenit publică în 2010.
Ce fac co-fondatorii Tesla în prezent? Într-un interviu cu revista Forbes, Eberhard a menționat că deține o participație „relativ mică” în cadrul companiei. „Am vândut o mare parte din acțiunile mele acum mult timp”, a explicat bărbatul de 65 de ani, subliniind că nu avea resurse financiare suficiente când a pus bazele Tesla, motiv pentru care a fost nevoit să caute finanțare de la Musk.
Relația dintre cei doi nu a fost una armonioasă. Eberhard a fost înlăturat de la Tesla în 2007 și a vândut majoritatea acțiunilor sale. În 2009, el a dat în judecată pe Musk pentru concedierea sa și pentru defăimare, ajungând ulterior la o înțelegere, dar detaliile nu au fost făcute publice.
Eberhard a menționat: „Când am fost concediat de la Tesla, nu aveam deloc bani”, adăugând că, din cauza contractului cu Tesla, nu a putut obține un alt loc de muncă timp de un an.
Din cei cinci co-fondatori inițiali ai Tesla, Forbes estimează că doar unul, în afară de Elon Musk, este miliardar: fostul director tehnic JB Straubel, care a părăsit compania în 2019. Acesta a devenit CEO și co-fondator al startup-ului de reciclare a bateriilor Redwood Materials și s-a întors la Tesla, acum în calitate de membru al consiliului de administrație. Datorită contribuțiilor sale esențiale în dezvoltarea tehnologiilor auto, mai ales în domeniul bateriilor, el este respectat în continuare de întreaga echipă.
Inginerul Ian Wright, recunoscut ca și co-fondator al Tesla după ce s-a alăturat echipei lui Eberhard și Tarpenning la scurt timp după înființare, a plecat în 2004 pentru a dezvolta o altă companie de vehicule electrice. Și-a vândut participația cu mult timp în urmă, menționând că nu s-ar fi așteptat niciodată ca Tesla să ajungă să valoreze 1 trilion de dolari.
Cu toate acestea, Eberhard este mulțumit de realizările Tesla. „Indiferent de părerea mea despre Musk, sunt extrem de fericit să văd revoluția în domeniul mașinilor pe care am început-o cu mulți ani în urmă”, a declarat acesta.
De cealaltă parte, Musk a fost deschis în privința sentimentelor sale față de fostul său partener, afirmând: „Este literalmente cea mai proastă persoană cu care am lucrat vreodată”.