„Practicile comune din Grecia se vor schimba”. Anunțul Guvernului de la Atena privind modificarea legii

Adonis Georgiades, ministrul grec al Sănătății, a comunicat că o nouă legislație menită să înăsprească reglementările referitoare la comercializarea tutunului și alcoolului către minori va fi publicată vineri în Monitorul Oficial, conform unui raport al Euronews, inclus în sursele Rador Radio România.
Conform declarațiilor sale anterioare, vânzarea produselor din tutun minorilor va fi penalizată, iar în Grecia nu va mai fi permis ca adulții să îi trimită pe copii să achiziționeze țigări, o practică care a fost frecvent întâlnită de-a lungul timpului.
„Suntem în proces de adoptare a unei legislații foarte strictă, menită să protejeze minorii de consumul de alcool și tutun. De vineri, când această lege va intra în vigoare, nu vor mai exista metode prin care minorii să poată obține băuturi alcoolice. De asemenea, la punctele de vânzare a țigărilor, va fi necesară prezentarea unui act de identitate, fie fizic, fie electronic”, a explicat Georgiades.
„Practicile comune din Grecia se vor schimba”
„De vineri, obiceiurile comune din Grecia, prin care un părinte cere copilului să-i aducă un pachet de țigări de la chioșc, nu vor mai fi permise. Angajatul chioșcului va fi obligat să ceară un act de identitate pentru a verifica că cumpărătorul este adult, altfel riscă să fie tras la răspundere penală”, a subliniat el.
De mai multe luni, Bruxelles-ul, alături de 15 state membre, a exercitat presiuni pentru creșterea taxelor pe produsele din tutun, cu scopul de a complica achiziționarea acestora și a descuraja consumul, în special în rândul tinerilor.
În acest context, prețul unui pachet de țigări în Grecia ar putea să ajungă chiar și la 6-7 euro.
Guvernul grec, la fel ca și cele din Italia, Bulgaria și România, se opune majorărilor semnificative, argumentând că acestea ar avea un impact negativ asupra economiilor naționale, iar în zonele unde prețurile au crescut, contrabanda a devenit o problema tot mai serioasă.
Această hotărâre necesita unanimitate din partea statelor membre, iar diferențele de opinie dintre capitale sugerează că vor trece mult timp până când o decizie va fi luată (dacă va fi luată).
Imagine articol: © Martien Van Gaalen | Dreamstime.com