Platformele online nu vor fi obligate să verifice vârsta utilizatorilor, conform Comisiei Europene

Comisia Europeană a exclus luni imposibilitatea de a solicita platformelor online să implementeze instrumente pentru verificarea vârstei utilizatorilor, refuzând o solicitare din partea a 12 state membre ale Uniunii Europene, conform agenției EFE.
În cadrul Legii privind serviciile digitale, care impune companiilor să combată conținuturile ilegale, Comisia Europeană urmează să prezinte în a doua jumătate a lunii iulie directivele pe care platformele online trebuie să le adopte pentru a proteja minorii.
În acest context, miniștrii digitalizării din Austria, Croația, Cipru, Danemarca, Franța, Grecia, Irlanda, Italia, Slovacia, Slovenia, Spania și regiunea valonă din Belgia au trimis o scrisoare pe 18 iunie către vicepreședinta Comisiei Europene pentru Suveranitate Tehnologică, Henna Virkkunen, și vicepreședinta Comisiei pentru Drepturi Sociale și Competențe, Roxana Minzatu, cerând executivului comunitar să oblige platformele să utilizeze instrumente de verificare a vârstei utilizatorilor.
„Criza care afectează sănătatea mentală și bunăstarea copiilor noștri a atins un punct critic, amplificată de expansiunea necontrolată a platformelor sociale care prioritizează utilizarea în fața siguranței”, se menționează în scrisoare.
Răspunzând acestei solicitări, vicepreședinta Henna Virkkunen a afirmat că executivul comunitar „nu a dezvoltat o abordare care să devină obligatorie pentru toți”, deoarece Legea privind serviciile digitale nu oferă „fundament pentru verificarea vârstei”.
Comisia Europeană îndeamnă însă platformele să utilizeze instrumente pentru a verifica vârsta utilizatorilor atunci când furnizează servicii persoanelor cu vârste de peste 18 ani – precum vânzarea de alcool, pornografie sau jocuri de noroc online – dar fără a impune această obligație.
De asemenea, Comisia Europeană permite platformelor să facă estimări ale vârstei utilizatorilor atunci când termenii și condițiile platformelor permit crearea unui cont pentru persoane cu vârste sub 18 ani, asigurând astfel un echilibru între protecția minorilor și dreptul la confidențialitate.