Moldova își propune să contracareze dronele și rachetele care pătrund în spațiul aerian. Autoritățile de la Chișinău își schimbă abordarea de a nu interveni

Republica Moldova va implementa o nouă legislație pentru securitatea spațiului aerian național, au anunțat oficialii de la Chișinău, explicând că legislația existentă nu acoperă în mod adecvat riscurile emergente și tehnologiile recente, inclusiv utilizarea dronelor în scopuri civile și militare, conform informațiilor oferite de Deschide.md.
Proiectul elaborat de Ministerul Apărării al Republicii Moldova subliniază faptul că țara se confruntă cu provocări considerabile legate de gestionarea și protejarea spațiului aerian.
„Contextul geopolitic în continuă schimbare și dezvoltările rapide în domeniul tehnologiei, în special în privința dronelor și rachetelor, fac din protecția spațiului aerian al Republicii Moldova, a securității aeronautice, a integrității vieții și sănătății persoanelor, precum și a patrimoniului, o prioritate absolută”, afirmă ministerul.
Moldova dorește să-și protejeze spațiul aerian
În acest cadru, autoritățile din Chișinău subliniază că legislația curentă nu include reglementările necesare și procedurile de interceptare și descurajare a aeronavelor neautorizate, limitând astfel capacitatea de reacție a instituțiilor în fața unor astfel de amenințări.
Noua lege introduce termeni noi, precum agresiune aeriană, amenințare aeriană, amenințare militară, măsuri cinetice și non-cinetice, măsuri de securitate aeriană, muniții trasoare, rachete balistice și de croazieră.
Documentul stabilește, de asemenea, modul de intervenție împotriva aeronavelor cu pilot care folosesc neautorizat spațiul aerian național. În ceea ce privește intervențiile împotriva dronelor, legislația propune măsuri diferite în funcție de categoria aeronavei și nivelul de risc sau amenințare la adresa securității aeriene, inclusiv posibilitatea de a fi neutralizată sau distrusă.
Referitor la rachetele balistice sau rachetele de croazieră care intră în spațiul aerian național, aceste arme pot fi interceptate și distruse pe traiectorie prin intermediul sistemelor de apărare aeriană, inclusiv cele staționate la sol, conform proiectului de lege.
În cazul unei agresiuni armate împotriva țării, în timpul stării de asediu sau de război, zborul oricărei aeronave civile sau de stat fără autorizație specială emisă de Ministerul Apărării este interzis.
Ministerul Apărării al Republicii Moldova justifică necesitatea adoptării noului proiect de lege afirmând că opțiunea de a nu acționa va contribui la perpetuarea dificultăților în prevenirea și contracararea riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale, integrității spațiului aerian, securității aeronautice, precum și vieții și sănătății cetățenilor.
Ce prevede legislația din România
România a adoptat o modificare similară a legislației, care să permită armatei să distrugă rachetele sau dronele ce intră în spațiul aerian național. Aceste noi reglementări au fost promulgate pe 19 mai de Ilie Bolojan, pe atunci președinte interimar al României, după ce Curtea Constitutională a respins o sesizare de neconstituționalitate.
Legislația prevede următoarele măsuri împotriva aeronavelor cu pilot care utilizează neautorizat spațiul aerian:
– stabilirea poziției aeronavei, identificării și legăturii radio, – transmiterea de informații și instrucțiuni de la sol către pilotul aeronavei pentru utilizarea autorizată a spațiului aerian, – interceptarea aeronavei care continuă să utilizeze neautorizat spațiul aerian, – efectuarea focului de avertisment și de distrugere de către aeronavele interceptoare, – utilizarea sistemelor de apărare aeriană cu bază la sol.
Aeronavele fără pilot care traversează ilegal frontiera României și zboară neautorizat în spațiul național pot fi distruse sau neutralizate, iar zborul acestora poate fi supus controlului.
Aceste măsuri sunt adoptate prin intermediul unor metode adecvate, în funcție de nivelul amenințării, respectând dreptul internațional aplicabil, după luarea în considerare a circumstanțelor specifice ale incidentului și acordând prioritate protejării vieții oamenilor, distrugerea aeronavei fără pilot devenind ultima soluție.