Criza uleiului de măsline se amplifică. Fermierii din Grecia se confruntă cu o creștere a furturilor

În Grecia, furturile de măsline au crescut semnificativ, ca urmare a creșterii temperaturilor în zona mediteraneană, care a făcut recolta de măsline din ce în ce mai obositoare. Rezidenții din regiunile în care se cultivă măslinile devin tot mai disperați, conform relatațiilor Bloomberg.
Măslinele au fost o cultură robustă timp de milenii în zona Mediteranei, având o preferință pentru clima secetoasă. Totuși, în prezent, fermierii din Spania, Italia și Grecia, cei mai importanți producători la nivel mondial, se confruntă cu provocări semnificative în protejarea măslinilor lor de secetă, conform informațiilor oferite de Agerpres, citând agenția economică Bloomberg.
Grecia, cea mai mică și mai săracă dintre cele trei țări, se concentrează pe producția de ulei de măsline extra-virgin de calitate superioară și exportă anual ulei în valoare de peste un miliard de dolari. În contextul schimbărilor climatice, Grecia a fost cea mai afectată, având pierderi estimate la aproximativ 400 de dolari pe cap de locuitor în 2023, conform Eurostat.
Fermierii greci trebuie să facă față și riscurilor crescute de incendii de vegetație, care, anul trecut, au distrus peste 4.400 de hectare de plantații de măslini.
„Impactul schimbărilor climatice este atât de pronunțat încât ne-a distrus aproape întreaga producție. Nu dispunem de resursele necesare pentru a combate această problemă,” a declarat Michael Antonopoulos, președintele Cooperativei Agricole de Ulei de Măsline din Kalamata.
Cresterea furturilor de măsline în Grecia
Furturile au influențat și distribuitorii de ulei de măsline din Spania și Italia, dar în Grecia situația a escaladat, cu povești descoperite pe rețelele sociale și în publicații locale și internaționale. Unele dintre aceste furturi sunt operațiuni desfășurate pe scară largă, cum ar fi cele 37 de tone de ulei de măsline, evaluați la peste 300.000 de dolari, furate de la o fabrică din Halkidiki. Alte furturi, însă, sunt mai strâns legate de lupta pentru supraviețuire.
Pe insula Creta, un grup de hoți a pătruns în locuința unei persoane și a furat aproximativ 180 de litri din rezerva personală de ulei de măsline. Aproape de capitala Atena, fermierii s-au trezit într-o dimineață cu măslinii tăiați pe timp de noapte. Uneori, hoții pleacă cu întreaga masă de măslini, lăsând doar ciotul, iar alteori fură doar ramurile pline cu roade. Sacii cu măsline proaspăt culese au dispărut din câmpuri, înainte ca fermierii să aibă ocazia să îi transporte la fabrică. În peninsula Messenia, aproape de Kalamata, au existat rapoarte că hoții au intrat în cimitire pentru a sustrage ulei de măsline destinat candelei, dar și sticlele de ulei lăsate ca ofrande.
De-a lungul generațiilor, fermierul grec obișnuit era conștient că furturile există, însă acum acest fenomen a devenit parte din normalitate. Fluctuațiile de temperatură au determinat ca recolta Greciei din 2023/2024 să fie atât de scăzută, încât mulți fermieri au hotărât că nu merită să culeagă ce a mai rămas în pomi.
„Anul trecut a fost, fără îndoială, cel mai slab din ultimele două decenii,” afirmă Prokopios Magiatis, profesor la Universitatea din Atena și specialist în producția de măsline. Anul acesta, situația a avut o ușoară recuperare, cu un randament de 250.000 de tone, adică de mai bine de două ori mai mult decât recolta slabă de anul trecut. Cu toate acestea, viitorul industriei uleiului de măsline din Grecia pare mai incert ca niciodată.
În acest moment, uleiul de măsline constituie 25% din întreaga agricultură a Greciei și 7% din PIB-ul național. Grecii depind în mare măsură de uleiul de măsline pentru gătit, consumând de aproape 10 ori mai mult decât americanii, fiecare grec folosind aproximativ 18 litri anual.