Impozit pe lux: avioanele private și zborurile de elită, vizate de două dintre cele mai influente țări europene

Impozit pe lux: avioanele private și zborurile de elită, vizate de două dintre cele mai influente țări europene
Avion de business care zboară deasupra aeroportului Basel-Mulhouse-Freiburg din Franța, pe 6 mai 2025. FOTO: JOERAN STEINSIEK / imago stock and people / Profimedia

Un grup de națiuni, inclusiv Franța, Kenya, Spania și Barbados, a anunțat luni intenția de a impozita zborurile premium și avioanele private, în scopul de a genera fonduri pentru inițiativele climatice și dezvoltarea durabilă, conform unei informări de la Reuters.

Pe fondul reducerii ajutoarelor oficiale pentru dezvoltare din partea multor state prospere, chiar și în contextul creșterii frecvenței fenomenelor meteorologice extreme, unele state caută surse alternative de finanțare, incluzând impozitarea sectorilor poluatori.

Această declarație a fost făcută în prima zi a summitului ONU dedicat dezvoltării, desfășurat la Sevilla, Spania, și reprezintă unul dintre primele rezultate ale „Platformei de acțiune de la Sevilla”, care are ca scop implementarea unui nou cadru financiar global, convenit anterior.

„Obiectivul este de a îmbunătăți fiscalitatea ecologică și de a promova solidaritatea internațională prin sisteme fiscale mai echitabile și armonizate”, a declarat biroul de presă al prim-ministrului spaniol Pedro Sanchez, într-un comunicat.

Inițiativa, co-semnată de Sierra Leone, Benin, Antigua și Barbuda și Somalia, va beneficia de asistență tehnică din partea Comisiei Europene, conform unui comunicat emis de Grupul de lucru pentru taxe de solidaritate globală.

Această inițiativă a fost lansată în noiembrie 2023, având ca scop explorarea unor noi metode de impozitare care să sprijine eforturile țărilor în dezvoltare în decarbonizare și să le ajute în fața impactului schimbărilor climatice.

Pe lângă taxa pe aviație, care ar putea genera miliarde de dolari, grupul de lucru a identificat, într-un raport recent, alte industrii care ar putea fi supuse impozitării suplimentare, cum ar fi transportul maritim, resursele petroliere și gazele, criptomonedele și persoanele extrem de înstărite.

„Multe dintre aceste sugestii nu sunt noi, deoarece diverse state au implementat deja astfel de taxe”, a afirmat președintele Kenyei, William Ruto.

„Este necesară voința politică. Nu putem continua să discutăm despre schimbare fără a o implementa. Lumea ne observă și așteaptă rezultate reale”, a adăugat Ruto.

Rebecca Newsom, membră a organizației ecologiste Greenpeace, a descris această măsură ca fiind „un pas semnificativ care asigură că cei care folosesc excesiv acest sector insuficient impozitat sunt obligați să plătească cota lor corectă.”

De asemenea, ea a menționat că următorul pas „evident” este responsabilizarea companiilor din domeniul petrolului și gazelor.

Recomandari
Show Cookie Preferences