Grecia își desfășoară navele de război în apele libiene, în contextul tensiunilor cu Turcia

Cel puțin două fregate ale Marinei Elene au fost trimise în apele internaționale din apropierea Libiei pentru a combate imigrația ilegală, conform informațiilor recente de la ediția în limba engleză a Kathimerini.
Scopul principal al acestei misiuni este de a identifica ambarcațiunile mici folosite de traficanți pentru a transporta sute de persoane către insula Gavdos și Creta.
După observarea activităților suspecte, fregatele vor alerta autoritățile portuare libiene competente, care se ocupă cu gestionarea fluxurilor de imigrație. Datorită dimensiunilor lor, fregatele nu pot intercepta bărcile traficanților.
Totuși, selecția acestor nave de război se bazează pe eficiența lor practică, având în dotare senzori și radare capabile să depisteze ambarcațiuni de la distanță, înainte ca acestea să ajungă în zona de responsabilitate a pazei elene de coastă.
În plus, aceste fregate pot rămâne pe mare pentru intervale mai lungi și, spre deosebire de navele pazei de coastă, pot opera eficient în apele internaționale, acționând ca un factor disuasiv.
Această acțiune permite Atenei să-și întărească prezența militară într-o regiune vitală pentru interesele naționale, mai ales în aceste momente când Ankara caută să-și reîntărească relațiile cu Tripoli, în urma unui memorandum controversat turco-libian semnat acum șase ani.
Declarația premierului grec
Pe 23 iunie, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat desfășurarea a două fregate și a unei alte nave în apele libiene, ca măsură de prevenire a migrației către insulele Creta și Gavdos.
Deși premierul nu a oferit detalii suplimentare despre sarcinile navelor, el a menționat că operațiunile vor fi coordonate cu autoritățile libiene și alte forțe europene din zonă, conform raportului agenției de presă Reuters.
Numărul migranților din nord-estul Libiei care încearcă să ajungă în Europa a crescut în ultimele luni, majoritatea având originea în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, inclusiv din Sudan, afectat de război. Peste 800 de migranți au încercat să ajungă în insulele sudice ale Greciei recent.
Mitsotakis a informat președintele grec Constantine Tassoulas despre discuțiile referitoare la problemă, care au avut loc într-un consiliu de securitate națională și apărare pe 22 iunie, menționând că situația este îngrijorătoare.
„Am cerut ministrului apărării să se asigure că navele marinei elene sunt desfășurate în apele libiene pentru a trimite un mesaj preventiv către traficanți, subliniind că aceștia nu vor decide cine intră în țara noastră”, a afirmat premierul.
Navele erau programate să părăsească Grecia în zilele următoare, conform informațiilor furnizate de doi oficiali guvernamentali familiarizați cu situația.
Grecia a devenit un punct de intrare principal pentru migranți și refugiați din Orientul Mijlociu, Africa și Asia încă din 2015, când aproximativ 1 milion de persoane au ajuns pe insulele grecești, generând o criză umanitară majoră. De atunci, migrarea dinspre Turcia a scăzut considerabil.
Recent, Grecia a observat o creștere a sosirilor din Libia, incluzând cetățeni sudanezi care fug din Egipt, precum și un număr tot mai mare de migranți egipteni și din Bangladesh. Atena și Cairo au discutat recent problema creșterii fluxurilor migratorii.
Grecia și Libia sunt în proces de a-și îmbunătăți relațiile, acestea având de suferit după acordul semnat în 2019 între Libia și Turcia.
În acel context, Turcia și guvernul libian recunoscut internațional au convenit asupra unei delimitări a graniței maritime și a unui acord de cooperare militară, documente pe care Ankara le consideră necesare pentru protejarea drepturilor sale.
Grecia a reacționat rapid, caracterizând acordul maritim ca fiind absurd, deoarece neglijează prezența insulei Creta între țărmurile Turciei și Libiei.