G7 reduce tensiunile cu SUA. Acord pentru a proteja companiile americane de impozite suplimentare

Statele Unite și celelalte membre ale Grupului celor Șapte (G7) au ajuns la un consens privind susținerea unei inițiative menite să excludă companiile americane de la anumite aspecte ale unui acord preexistent, conform unui comunicat emis de G7 sâmbătă, citat de Reuters.
În luna ianuarie, un decret semnat de Donald Trump a stabilit că acordul global privind impozitul minim pentru corporații nu se aplică în Statele Unite, retrăgând efectiv țara dintr-o înțelegere crucială inițiată de fosta administrație a președintelui democrat Joe Biden, care include aproximativ 140 de națiuni. De asemenea, președintele republican a amenințat cu represalii împotriva țărilor care impun taxe companiilor americane în conformitate cu acest acord.
Grupul a implementat un sistem „side-by-side” (umăr la umăr) ca răspuns la decizia administrației americane de a renunța la o taxă de represalii din proiectul lui Donald Trump, conform comunicatului din Canada, care deține președinția rotativă a G7.
G7 a subliniat că planul recunoaște legislația americană existentă și vizează stabilizarea sistemului fiscal internațional.
Oficialii G7 au declarat că așteaptă cu interes găsirea unei soluții care să fie „acceptabilă și implementabilă pentru toate părțile implicate”.
Donald Trump amenința cu taxe punitive
Președintele republicano al SUA a anunțat intenția de a impune taxe punitive asupra țărilor care taxează firmele americane conform acordului fiscal global din 2021.
Această taxă a fost considerată nefavorabilă pentru numeroase companii străine ce operează în SUA.
În această săptămână, secretarul Trezoreriei din SUA a comunicat pe rețele sociale că administrația Trump le-a cerut republicanilor din Congres să abandoneze propunerea de taxe punitive.
Această măsură, care s-a confruntat cu o opoziție puternică din partea lobbyiștilor corporativi, ar fi putut duce la creșterea impozitelor pentru companiile străine cu până la 20 de puncte procentuale în timp, dacă sediile acestora erau localizate în „țări străine discriminatorii” cu „impozite străine injuste”, conform raportării din The New York Times. Grupurile de afaceri au atras atenția că taxa, estimată să coste firmelor peste 50 de miliarde de dolari pe parcursul unui deceniu, ar fi descurajat investițiile externe și ar fi generat concedieri.