Explozții misterioase afectează petrolierele după escală în porturile din Rusia

Recent, o explozie a avut loc la bordul petrolierului Vilamoura, care transporta aproape 1 milion de barili de țiței încărcați în porturile rusești, în apropierea coastelor Libiei, informează Bloomberg. Incidentul a fost raportat pe 27 iunie, conform agenției Reuters.
Deflagrația a inundat sala motoarelor navei, conform informațiilor furnizate de un reprezentant al companiei grecești TMS Tankers. Cauza incidentului rămâne necunoscută. De asemenea, explozia nu a dus la poluarea mediului, iar echipajul nu a suferit răni, a precizat reprezentantul companiei. Petrolierul este în prezent remorcabil spre Grecia, unde se va evalua amploarea pagubelor la sosire, conform publicației The Moscow Times.
Potrivit monitorizării navelor, Vilamoura a acostat la începutul lunii aprilie în portul rusesc Ust-Luga și a încărcat țiței din Kazahstan. În mai, a vizitat terminalul Caspian Pipeline Consortium (CPC) din apropierea portului Novorossiysk, unde a încărcat de asemenea combustibil kazah. Incidentul raportat a avut loc în timpul deplasării Vilamoura din portul libian Zeitin spre Gibraltar.
Conform Vanguard Tech, o firmă de consultanță în domeniul riscurilor maritime, patru nave care au acostat recent în porturi rusești au fost afectate de explozii de la începutul acestui an.
După aceste evenimente, proprietarii de nave au început inspecții pentru a verifica prezența unor mine explozive, apelând la ajutorul scafandrilor și vehiculelor subacvatice.
La sfârșitul lunii ianuarie, petrolierul Seacharm, operat de Thenamaris, a fost avariat în apropierea portului turc Ceyhan. În februarie, o explozie a avut loc în apropierea coastelor Libiei pe nava Grace Ferrum, care transporta produse chimice sub pavilion liberian, generând o operațiune de salvare din cauza avariilor severe. Această navă era operată de compania cipriotă Cymar.
Pe 15 februarie, în portul italian Savona, petrolierul Seajewel, tot sub operațiunea Thenamaris, a suferit avarii la carenă după două explozii. Nu au fost raportate victime sau scurgeri de petrol. Parchetul din Savona investighează diverse potențiale cauze ale incidentului, inclusiv o explozie de muniții, conform publicației italiene Fatto Quotidiano. Seajewel este considerat parte a „flotei fantomă” a Rusiei, transportând petrol către Europa în ciuda sancțiunilor.
Pe 9 februarie, o explozie a avut loc în sala motoarelor petrolierului Koala, care era ancorat în portul Ust-Luga cu 130 de mii de tone de păcură la bord. Incidentele s-au dovedit a fi provocate de om, afirmă șeful regiunii Leningrad, Alexander Drozdenko. Cei 24 de membri ai echipajului, cetățeni ruși, georgieni și indonezieni, nu au suferit răni, și nu s-au înregistrat scurgeri. Compania operatoare a tancului petrolier Koala, Lagosmarine Limited, este asociată cu funcționarea „flotei fantomă” a Kremlinului.