Asociația Berarilor din România avertizează în urma creșterilor de taxe anunțate de Guvernul Bolojan

Asociația Berarilor din România avertizează în urma creșterilor de taxe anunțate de Guvernul Bolojan
Bere bere bere. Scumpă rău, Foto: Paul Bradbury / Caia Image / Profimedia

Guvernul a decis să majoreze acciza la bere cu 10% în luna august a acestui an, după o creștere de 4,3% în ianuarie, ceea ce ar putea avea efecte negative semnificative pentru industria berii, deși câștigul bugetar estimat este limitat, conform asociației care reprezintă peste 90% din piața locală.

Pe lângă acciza pe alcool, se resimte de asemenea impactul majorării semnificative a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA), de la 19% la 21%, și al creșterii acesteia în sectorul ospitalității.

În acest context, se estimează o posibila contracție a pieței berii de până la 10% în acest an, aceasta fiind deja la cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii, conform avertismentului Asociației.

Majorarea cumulată de 15% a accizei la bere până în 2025 reprezintă cea mai agresivă mișcare de acest tip. Aceasta intervine într-o perioadă economică fragilă, când consumatorii români se confruntă cu inflație, diminuarea veniturilor disponibile și un nou pachet fiscal restrictiv.

Estimările actuale arată că majorarea din august ar putea genera un plus de 15 milioane de lei (aproximativ 3 milioane de euro) la buget în acest an. Totuși, această sumă este considerată marginală în raport cu contribuția sectorului berii și va crea o presiune considerabilă pe piață, care se află deja la un prag critic de 15 milioane de hectolitri pentru 2024, conform afirmațiilor Asociației.

Un nivel mai scăzut al pieței berii a fost raportat doar în 2014, cu 14,9 milioane de hectolitri. În perioada 2013 – 2014, în condiții similare de majorare a taxării, piața a suferit o contracție de 18%, afectând locurile de muncă, investițiile și încasările bugetare, iar recuperarea nu a fost completă până în prezent.

În octombrie 2024, după trei ani consecutivi de majorări ale accizei la bere, care se abate de la reglementările Codului Fiscal, Guvernul României și producătorii din sector au convenit asupra unui calendar predictibil pentru majorarea acestei taxe: 4,3% în 2025 și 5% în 2026.

La mai puțin de un an de la această convenție stabilită prin Ordonanță de Urgență, ne întoarcem la practici nesustenabile pentru mediul de afaceri. Nu credem că un sector sau o economie pot prospera într-o atmosferă de incertitudine care, în România, nu depășește șase luni. Această abordare contraproductivă va genera efecte negative pe termen lung pentru producători, consumatori și bugetul public, în ciuda așteptărilor actuale ale autorităților,” a declarat Constantin Bratu, Director General al Asociației Berarilor.

Berea contribuie cu aproximativ 400 de milioane de euro la bugetul de stat

Industria berii din România susține direct și indirect peste 60.000 de locuri de muncă și oferă anual aproximativ 400 de milioane de euro la bugetul de stat. O scădere a consumului, generată de taxele mai mari, va impacta cu precădere micii producători, distribuitorii, cultivatorii de materii prime și sectorul HoReCa, care va fi de asemenea afectat de majorarea TVA de la 9% la 11%.

De asemenea, având în vedere că berea este un produs cu cea mai mică concentrație de alcool și cu un regim fiscal complet, consumul ar putea migra către zona ilicită a produselor nefiscalizate din alcool, ceea ce ridică riscuri majore pentru sănătatea consumatorilor.

Piața berii din România este caracterizată printr-o puternică componentă națională, producția locală constituind constant 97% din consum.

În 31 din cele 41 de județe ale României, plus Capitala, se află cel puțin o fabrică de bere. De asemenea, sectorul berii se distinge prin comportamentul fiscal, având zero evaziune fiscală pe întreg lanțul de producție.

În cei 20 de ani de activitate ai asociației, membrii acesteia au realizat investiții directe de 2 miliarde de euro și au contribuit cu 5 miliarde de euro la bugetul de stat.

Industria berii este, de asemenea, un contributor principal la Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) lansat pe 30 noiembrie 2023, care a necesitat o investiție de 100 de milioane de euro.

Recomandari
Show Cookie Preferences