România consumă resursele cu două luni mai devreme decât media globală, avertizează o organizație non-guvernamentală de mediu. Ce reprezintă „Ziua Depășirii”?

România consumă resursele cu două luni mai devreme decât media globală, avertizează o organizație non-guvernamentală de mediu. Ce reprezintă „Ziua Depășirii”?
Industrie (sursa foto Tanaonte, Dreamstime.com)

Conform datelor furnizate de Global Footprint Network, organizația care calculează anual Earth Overshoot Day – „Ziua Suprasolicitării Pământului” sau „Ziua Depășirii”, omenirea va intra în „deficit ecologic” cu o săptămână mai devreme decât în anul precedent.

În acest an, „Ziua Depășirii” este programată pentru 24 iulie. România se confruntă cu o „datorie ecologică” începând din 31 mai, conform analizei efectuate de asociația de mediu Environ.

Anul acesta, România a depășit „Ziua Depășirii” cu aproape două luni, având o „datorie ecologică” încă din 31 mai. Comparativ cu anul anterior, când resursele erau epuizate pe 20 iulie, acest lucru reflectă un regres semnificativ în privința sustenabilității.

Definiția Zilei Depășirii

„Ziua Depășirii” reprezintă momentul în care cererea pentru resursele și serviciile ecologice depășește capacitatea de regenerare a Pământului pentru acel an. După această dată, omenirea consumă capitalul natural, ceea ce duce la erodarea și mai accentuată a biosferei.

Conform specialiștilor de la Global Footprint Network, citați de asociația Environ, tot ceea ce se consumă după această dată, inclusiv hrană, energie și materii prime, afectează resursele destinate generațiilor viitoare.

România ocupă locul 34 în clasamentul țărilor cele mai atente la gestionarea resurselor naturale, situându-se imediat după Ungaria, care a înregistrat Ziua depășirii pe 2 iunie, și înaintea Greciei (25 mai). Primii pe listă sunt Uruguay (17 decembrie), Indonezia (18 noiembrie) și Nicaragua (11 noiembrie). Albania se află pe cel mai bun loc în clasamentul european, cu Ziua depășirii pe 13 septembrie.

Referitor la poluarea cu deșeuri electrice și electronice, un raport al Comisiei Europene relevă că aproape jumătate din aceste deșeuri nu sunt colectate, iar multe dintre statele membre nu îndeplinesc obiectivele de colectare stabilite de legislație. Rata de reciclare se menține la un nivel redus, cu aproximativ 40% din DEEE reciclate în prezent în Uniunea Europeană.

Statisticile arată că în decursul anilor ’70, „Ziua Depășirii” era în luna decembrie; însă, situația s-a deteriorat treptat, ajungând ca în ultimii cinci ani resursele ecologice ale planetei să fie consumate încă din luna iulie.

Cele mai „îndatorate” țări în privința consumului de resurse naturale

Printre cele mai „îndatorate” țări, care consumă resursele naturale într-un ritm îngrijorător, se numără, conform Global Footprint Network, Qatar (6 februarie), Luxemburg (17 februarie) și Singapore (26 februarie). Altele cu datorii ecologice mari includ SUA (13 martie), Danemarca și Australia (19 martie), Canada (26 martie), Belgia (27 martie), Lituania (28 martie) și Austria (29 martie).

În anul 2022, omenirea a generat peste 62 milioane de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE), dintre care doar 22,3% au fost colectate și reciclate corect, conform comunicatelor asociației Environ.

În Uniunea Europeană, rata de colectare și reciclare a deșeurilor electrice este mai favorabilă, cu un procent de 40%. În România, această rată de colectare a fost de 45,4%, echivalentul a circa 7,7 kg pe cap de locuitor.

Recomandari
Show Cookie Preferences