Iranul își intensifică pregătirile pentru minarea Strâmtorii Ormuz, un pas drastic în contextul tensiunilor cu Israelul

Iranul își intensifică pregătirile pentru minarea Strâmtorii Ormuz, un pas drastic în contextul tensiunilor cu Israelul
O navă petrolieră și ambarcațiuni de mici dimensiuni fotografiate în Strâmtoarea Ormuz în data de 25 iunie a acestui an, FOTO: Giuseppe Cacace / AFP / Profimedia Images

Luna trecută, forțele armate din Iran au încărcat mine navale pe nave în Golful Persic, o acțiune care a stârnit îngrijorări la Washington cu privire la posibilitatea ca Teheranul să blocheze Strâmtoarea Ormuz, după ce Israelul a efectuat atacuri asupra unor ținte în Iran, au comunicat pentru Reuters doi oficiali americani care sunt la curent cu informațiile.

Oficialii, care au ales să își păstreze identitatea secretă pentru a discuta despre informații sensibile, afirmă că aceste măsuri tactice, detectate exclusiv de agențiile de informații americane și care nu au fost raportate anterior, au fost luate după atacul cu rachete al Israelului asupra Iranului pe 13 iunie.

Încărcarea minelor, care nu au fost folosite în cele din urmă în strâmtoare, sugerează că Iranul ia în serios opțiunea de a închide una dintre cele mai aglomerate rute maritime din lume, o acțiune care ar putea escalada tensiunile și ar afecta grav comerțul global.

Aproximativ 20% din transportul global de petrol și gaze naturale trece prin Strâmtoarea Ormuz, iar o eventuală blocare ar duce, cel mai probabil, la o creștere semnificativă a prețurilor la energie la nivel global.

Cu toate acestea, prețurile de referință la petrol au scăzut cu peste 10% la nivel mondial de la atacurile asupra instalațiilor nucleare iraniene, în contextul în care s-a simțit o ușurare că acest conflict nu a provocat perturbări majore în comerțul cu petrol.

Iranul nu a închis niciodată Strâmtoarea Ormuz, în ciuda amenințărilor constante

Pe 22 iunie, imediat după ce Statele Unite au bombardat trei dintre principalele instalații nucleare ale Iranului, în încercarea de a opri programul nuclear, parlamentul iranian a aprobat o rezoluție care prevăzua blocarea Strâmtorii Ormuz.

Acea rezoluție nu a avut caracter obligatoriu, iar decizia finală privind închiderea strâmtorii era în mâinile Consiliului Suprem de Securitate Națională de la Teheran. În cele din urmă, un armistițiu între Israel și Iran a fost implementat pe 24 iunie, la două zile după aprobarea rezoluției.

De-a lungul timpului, Iranul a amenințat în repetate rânduri cu închiderea strâmtorii, însă nu a concretizat niciodată aceste amenințări.

Agenția Reuters nu a stabilit cu exactitate când, în timpul confruntării cu Israelul, Iranul a avut minele încărcate pe nave, care – dacă ar fi fost plasate – ar fi interzis în mod efectiv circulația navelor prin această rută vitală. De asemenea, nu se știe dacă minele au fost descărcate între timp.

Sursele nu au oferit detalii despre modul în care Statele Unite au descoperit încărcarea minelor pe navele iraniene, însă, în general, astfel de date sunt obținute prin imagini satelitare, surse operative clandestine sau o combinație a acestora.

Referitor la aceste pregătiri ale Iranului, un oficial de la Casa Albă a declarat: „Datorită gestionării eficiente a președintelui în cadrul Operațiunii Hammer Midnight, libertatea de navigație este restabilită, iar Iranul a suferit pierderi semnificative.”

Departamentul Apărării al SUA nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii. De asemenea, misiunea Iranului la ONU nu a răspuns solicitărilor din partea presei.

Pregătiri pentru minarea Strâmtorii Ormuz, o posibilă diversiune din partea Teheranului?

Cei doi oficiali care au discutat cu Reuters au indicat că guvernul SUA nu exclude posibilitatea ca Iranul să fi considerat încărcarea minelor o diversiune. Se sugerează că iranienii ar putea fi intenționat să demonstreze seriozitatea în privința închiderii strâmtorii, fără o intenție reală de a o implementa.

De asemenea, armata iraniană ar fi putut să facă aceste pregătiri în cazul în care liderii ar fi decis să ordonze acțiunea.

Strâmtoarea Ormuz leagă Golful Persic de Golful Oman și, mai departe, de Marea Arabiei, având o lățime minimă de 21 de mile (34 km) în cel mai îngust punct și culoare de navigație cu lățimea de 2 mile pe fiecare sens.

Iranul ar fi grav afectat de închiderea Strâmtorii Ormuz

Țările OPEC – inclusiv Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Kuweit și Irak – își exportă majoritatea țițeiului prin strâmtoare, în principal către Asia. Qatar, unul dintre principalii exportatori globali de gaze naturale lichefiate, își trimite practic întreaga producție de GNL prin această rută.

De asemenea, Iranul își exportă cea mai mare parte a țițeiului prin Strâmtoarea Ormuz, ceea ce, în teorie, reduce dorința Teheranului de a bloca această rută. Specialiștii în energie consultați de CNBC în timpul conflictului de 12 zile dintre Israel și Iran au declarat că este puțin probabil ca Teheranul să ia o astfel de decizie.

Aceștia au argumentat că o astfel de acțiune ar afecta direct nu doar Iranul, ci și China, care este cel mai mare cumpărător de petrol iranian și principalul partener comercial al Teheranului.

Totuși, Iranul a investit resurse considerabile în ultimii ani pentru a se asigura că poate bloca strâmtoarea, dacă va considera necesar.

Iranul dispune de mii de mine pentru a le plasa în Strâmtoarea Ormuz

Experții estimează că Iranul avea peste 5.000 de mine navale în 2019, care ar putea fi dispuse rapid după emiterea unui ordin, folosind ambarcațiuni mici și rapide.

Flota Cincea a SUA, bazată în Bahrain, are ca misiune protejarea comerțului din regiune. Marina americană are în mod obișnuit patru nave specializate în contracararea minelor (MCM) în Bahrain, deși aceste nave sunt în curs de înlocuire cu un alt tip de navă denumită „nava de luptă de coastă” (LCS), care are de asemenea capabilități anti-mină.

Toate navele anti-mină au fost temporar retrase din Bahrain în zilele care au precedat atacurile asupra Iranului, ca măsură de precauție împotriva unui potențial atac de represalii asupra Flotei Cincea.

În cele din urmă, reacția imediată a Iranului a fost limitată la un atac cu rachete asupra unei baze militare americane din apropiere, situată în Qatar.

Recomandari
Show Cookie Preferences