Perspectivele României prin obiectivul a 11 fotojurnaliști debutanți - Expoziție de fotografie de presă la Institutul Francez

Perspectivele României prin obiectivul a 11 fotojurnaliști debutanți - Expoziție de fotografie de presă la Institutul Francez
Ruginoasa 2024. Foto: Dana Coțovanu

O generație emergentă de fotojurnaliști a surprins cele mai relevante subiecte ale anului curent, în cadrul unui program desfășurat joi de agenția foto Inquam.

Imagini ale drumurilor deteriorate din orașele românești, mulțimile pro și anti-LGBTQ, protestele pentru o Uniune Europeană unită, dar cu voci diferite, tradițiile teatrale din satele Moldovei și splendoarea sportului surprinsă pe teren — toate aceste teme au fost explorate de 11 tineri fotografi și jurnaliști pe parcursul a trei luni, constituiți în subiectul unei expoziții de fotojurnalism.

Vernisajul expoziției este programat pentru joi, 3 iulie 2025, de la ora 19:00, la sediul Institutului Francez din București (Bulevardul Dacia nr. 77).

Octav Ganea, partener coordonator și fotojurnalist Inquam, a fost întrebat: De ce este crucială fotografia în știri pentru public?

,,În ciuda invaziei continue a știrilor false și a imaginilor generate de inteligența artificială care inundă ecranele telefoanelor și televizoarelor, fotografia rămâne cel mai rapid format informațional procesat de publicul larg, oferind context și detalii suplimentare într-un timp scurt. O fotografie bine aleasă, însoțită de un material scris, poate stimula interesul pentru un subiect, adăugând un alt strat de informație acolo unde textul nu reușește și generând emoție, astfel facilitând parcurgerea informației de către cititori”, a spus el.

Expoziția va prezenta o selecție de lucrări realizate de participanții la cursul organizat de Institutul Francez din România în București, în colaborare cu Inquam Photos și sprijinul ING România.

Pe parcursul a trei luni, cei 11 tineri jurnaliști începători — Diana Tiu, Dana Coțovanu, Miruna Turbatu, Alexandru Nechez, Tudor Pană, Codrin Unici, Vlad Bereholschi, Andrei Apolzan, Gabriel Neacșu, Cătălin Dimache și Norbert Nemeș — au avut ocazia să învețe, să interacționeze, să fotografieze și să se dezvolte profesional.

Acești fotojurnaliști au descoperit cum funcționează relația cu redacțiile, ce implică drepturile de autor, care sunt principiile fundamentale ale agențiilor de presă și cum jonglează un fotojurnalist între obiectivul camerei și realitatea din jur.

Mai mult, procesul educațional va continua în lunile următoare, cu îndrumări etapizate, în timp ce tinerii profesioniști încep să înțeleagă pe teren realitatea meseriei pe care au ales-o.

Recomandari
Show Cookie Preferences