MAI confirmă că informațiile despre Ilie Bolojan sunt false: „Premierul NU a fost implicat în niciun accident rutier”

MAI confirmă că informațiile despre Ilie Bolojan sunt false: „Premierul NU a fost implicat în niciun accident rutier”
Ilie Bolojan, conferință de presă la finalul ședinței de guvern din 27 iunie 2025 Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat joi că premierul Ilie Bolojan nu a fost implicat în vreun accident rutier, ca urmare a unor postări apărute online care susțin că premierul ar fi decedat.

„Atenționăm că, pe diverse conturi false de social media, circulă informații inexacte conform cărora Prim-ministrul României ar fi murit într-un accident de circulație. Confirmăm că aceste informații sunt false! Premierul NU a fost implicat în niciun accident rutier, iar aceste mesaje au rolul de a dezinforma și manipula opinia publică din România”, se precizează în comunicatul MAI.

Instituția a postat și o captură de ecran cu una dintre postările distribuite online, care avea formatul unei știri. „Plecat prea devreme: Prim-ministrul României, Ilie Bolojan, a decedat într-un accident tragic…”, se intitula această informație falsă.

În primăvară, autoritățile au semnalat o campanie de influențare a alegerilor prezidențiale din România, care se desfășoară printr-o rețea de site-uri clonate ce imită platforme oficiale, televiziuni și publicații de renume.

Mesajele distribuite nu erau întâmplătoare, având scopul de a genera reacții emoționale rapide, fiind prezentate ca „dezvăluiri șocante” însoțite de imagini sugestive, unele fiind create cu ajutorul inteligenței artificiale, pe site-uri care seamănă foarte mult cu cele consacrate, ceea ce păcălea utilizatorii.

„A fost identificată o rețea de site-uri clonate care replică exact aspectul paginilor oficiale de internet ale diferitelor instituții publice, televiziuni și agenții de presă importante (Guvernul României, Ministerul Sănătății, TVR 1, DIGI24, Adevărul, Libertatea), folosită pentru a promova conținut înșelător pe teme sociale, politice, economice sau de sănătate, având ca scop inducerea în eroare a populației și influențarea negativă a percepției acesteia”, a explicat ANCOM.

Recomandari
Show Cookie Preferences