Ilie Bolojan răspunde lui Marcel Ciolacu: „Dacă totul este atât de bine, de ce nu s-a simțit entuziasm pentru a deveni premierul României?”

Într-un interviu acordat la Antena 3 CNN, premierul Ilie Bolojan a evitat să se angajeze într-o confruntare, răspunzând la afirmațiile lui Marcel Ciolacu, care susține că „România nu se află într-un colaps economic”. Bolojan a subliniat necesitatea ca liderii politici să învețe lecții importante.
„Personal, nu voi intra într-o dispută, pe care, de altfel, am încercat să o evit tot timpul. Mă întreb: de ce nu a existat un entuziasm vizibil pentru ocuparea funcției de premier al României, dacă totul merge atât de bine, mai ales după alegeri, când nu există o perspectivă îngrijorătoare? De altfel, nici ministrul de Finanțe nu a fost dornic să primească această responsabilitate în aceste momente. Dacă totul decurge normal, ce explicație există pentru faptul că plătim cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană, avem un deficit semnificativ și ne confruntăm cu o situație dificilă?”, a declarat Bolojan.
Bolojan a explicat că viitorul României este influențat de un „cumul de decizii guvernamentale, nu doar dintr-un an” și a subliniat că liderii politici ar trebui să învețe să evite repetarea greșelilor anterioare.
„De-a lungul anilor, România a evoluat și a recuperat întârzierile, dar e clar că situația actuală este rezultatul unor decizii guvernamentale care au condus la acest rezultat. Cred că este crucial să nu mai repetăm greșelile din trecut. Dacă fiecare dintre noi își asumă responsabilitatea pentru starea actuală a țării și eu mi-am cerut iertare cetățenilor pentru circumstanțele dificile, va exista o șansă reală să înțelegem ce trebuie făcut pentru a îmbunătăți situația României. Fiecare acționează conform propriilor convingeri, iar eu am considerat că, fiind din sfera politică, este de datoria mea să fac acest lucru”, a adăugat premierul.
Marcel Ciolacu: „România nu se află într-un colaps economic”
„Frica de evaluările negative – motiv pentru o austeritate fără discernământ?! Cine beneficiază, în realitate, de panica ce afectează populația și firmele românești? Am suportat consecințele politice ale propriilor greșeli. Am decis să mă retrag, convins că, după un an electoral extrem de încărcat, România are nevoie de noi lideri, capabili să ducă mai departe dezvoltarea țării. Recent, am observat că au apărut acuzații severe și teorii alarmante referitoare la așa-zisul «dezastru economic» pe care l-am lăsat. Unii au mers până la a-mi face plângeri penale absolut nefondate, fără să realizeze că execuțiile bugetare sunt transparente și oricine poate verifica ușor modul în care au fost cheltuiți banii publici. Însă, dacă este necesar să plătesc un preț personal pentru a obține, după 30 de ani, Autostrada Moldovei, atunci accept fără regrete”, a scris el într-o postare extinsă pe Facebook.
De asemenea, a insistat asupra faptului că reforma fiscală face parte din angajamentele fostei guvernări de dreapta, stipulate prin PNRR.
„Totuși, este important de menționat că anul trecut am înregistrat cel mai mare deficit din Uniunea Europeană. Am cheltuit cu inconștiență 65 de miliarde de lei din Fondul de rezervă, ceea ce a stârnit multe critici. Dar este acest lucru adevărat?! Realitatea este că anul trecut nu am aplicat nicio rectificare bugetară. La sugestia ministrului de Finanțe, am decis să nu facem acest lucru, deoarece presiunile generate în an electoral ar fi putut duce la o creștere drastică a cheltuielilor publice. Din acest motiv, fondurile au fost alocate direct prin Fondul de rezervă, fără rectificări”, a subliniat fostul prim-ministru.
Ciolacu a mai subliniat că nu a preluat țara cu un deficit sub 3%, ci cu un deficit aproape de 7%.
„Este ușor să spui «vinovat e PSD», dar trebuie menționat că PSD a avut prim-ministru doar un an și zece luni în ultimii 5 ani și jumătate. Asta este realitatea. Am preluat guvernarea după ce deficitul a crescut dramatic, în urma unor cheltuieli iraționale: sute de milioane de euro pentru diverși afaceriști, achiziții anticipate de armament, scandaluri legate de măști în timpul pandemiei și milioane de euro cheltuiți pentru vaccinuri. Adăugați haosul din liberalizarea pe piața energiei și impactul războiului din Ucraina, care au dus la creșterea unor dobânzi exorbitante, iar tabloul devine clar. Astăzi plătim dobânzi mari pentru împrumuturi care au crescut datoria publică de la 34% la 49% în doar doi ani”, a concluzionat fostul lider al social-democraților.