Ministrul Sănătății: Austeritatea nu afectează bolnavii cronici. Pacienții cu afecțiuni grave vor continua să primească tratament în programele de sănătate, indiferent de asigurare

Legea austerității nu va aduce modificări pentru pacienții cu afecțiuni cronice, asigurându-le în continuare accesul la tratamente prin programele naționale de sănătate, indiferent de statutul lor de asigurare, explică ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete.
Proiectul de lege ce include măsurile de austeritate adoptate de Guvernul Bolojan, publicat joi de Ministerul Finanțelor, stipulează că:
- „Pacienții cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate, exceptând pe cei menționați la alin. (1) lit. f), care nu au venituri din cele specificate la art. 155 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, vor beneficia de servicii medicale, servicii conexe, medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale și alte resurse necesare, oferite în cadrul programului național de sănătate de care aparțin, precum și de serviciile medicale fundamentale cuprinse în pachetul de servicii medicale de bază, până la vindecarea bolii respective.”
- Alin (1) lit. f) se referă la „pacienții cu afecțiuni oncologice beneficiari în programele naționale de sănătate, până la finalizarea tratamentului, conform Legii nr. 293/2022 pentru prevenirea și combaterea cancerului, cu modificările și completările ulterioare.”
Alexandru Rogobete a subliniat că toate aceste grupuri – pacienții cu cancer și cei cu alte afecțiuni cronice incluse în programele naționale de sănătate – vor avea în continuare acces la tratament, indiferent dacă sunt sau nu asigurați.
Întrebat despre necesitatea acestor prevederi în proiectul legii austerității, având în vedere că ele nu aduc modificări, Alexandru Rogobete a răspuns că este o problemă legislativă: „Am fost nevoiți să le reintroducem. Altfel, acestea s-ar fi abrogat, deoarece această lege are rolul de a modifica alte reglementări anterioare.”
Ministrul Sănătății a făcut aceste clarificări după ce, în versiunea inițială a știrii, s-a sugerat că doar pacienții oncologici ar fi singurii tratați în cadrul programelor naționale de sănătate care ar fi exceptați de la plata asigurărilor de sănătate – o interpretare eronată a textului legii.
Pacienții incluși în programele de sănătate
Un număr de 13 categorii de pacienți cu afecțiuni cronice din România beneficiază de tratament prin programele naționale de sănătate, gestionate de CNAS:
- Programul național pentru boli cardiovasculare;
- Programul național pentru boli endocrine;
- Programul național pentru diabet zaharat;
- Programul național pentru oncologie;
- Programul național pentru ortopedie;
- Programul național de sănătate mintală;
- Programul național pentru supleerea funcției renale;
- Programul național pentru terapie intensivă în insuficiența hepatică;
- Programul național pentru transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană;
- Programul național pentru tratamentul bolilor neurologice;
- Programul național pentru tratamentul hemofiliei și talasemiei;
- Programul național pentru tratamentul surdității;
- Programul național pentru tratamentul bolilor rare.
De asemenea, alte două categorii importante de pacienți cronici beneficiază de tratament prin două programe de sănătate gestionate de Ministerul Sănătății:
- Programul național de prevenire, supraveghere și control al infecției HIV/SIDA;
- Programul național de prevenire, supraveghere și control al tuberculozei.
Informații suplimentare:
- Guvernul elimină 8 categorii exceptate de la plata asigurării de sănătate. Până acum, doar 1 din 3 asigurați din România contribuia la CASS.