Marcel Ciolacu reacționează la acuzațiile despre „dezastrul economic”: „Dacă va fi necesar, voi suporta consecințele”

Marcel Ciolacu reacționează la acuzațiile despre „dezastrul economic”: „Dacă va fi necesar, voi suporta consecințele”
Marcel Ciolacu la sediul partidului la finalul primului tur al alegerilor pentru presedintia Romaniei, in Bucuresti, 24 decembrie 2024. Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul premier Marcel Ciolacu a declarat joi că „România nu traversează un colaps economic”, iar „austeritatea extremă nu conduce la reducerea deficitului, ci dimpotrivă, îl amplifică”. Acesta a făcut aceste afirmații într-o postare pe Facebook, ca răspuns la criticile legate de măsurile fiscale dureroase luate de guvernul pe care l-a condus. Ciolacu a explicat că reforma fiscală era deja inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și trebuia să fie implementată. „Dacă este nevoie să suport consecințele pentru a realiza, după 30 de ani, Autostrada Moldovei, atunci voi accepta fără regrete”, a adăugat el.

În continuare, Ciolacu a întrebat retoric: „Cine beneficiază cu adevărat de frica indusă în rândul populației și al firmelor românești?” El și-a exprimat regretul pentru „plățile politice” venite din greșelile sale, subliniind că a promis să facă un pas în spate pentru a permite noi lideri să preia direcția țării. Ciolacu a refuzat să accepte acuzațiile de „dezastru economic” sugerând că unii încercau să justifice tăierile din buget. „Executările bugetare sunt publice și oricine poate verifica cum au fost utilizate fondurile publice”, a mai declarat el.

Fostul premier a subliniat că reforma fiscală era parte din angajamentele asumate de guvernul anterior.

„Este esențial să discutăm deschis despre realitate. Reforma fiscală este angajată prin PNRR în contextul în care deficitul trebuie să rămână la 3% din PIB. Aceasta a fost o necesitate. Pe durata mandatului meu, am colaborat constant cu Comisia Europeană pentru ca măsurile fiscale să nu fie drastice și să nu genereze recesiune. Măsurile au fost întotdeauna sub controlul nostru, iar eu am susținut un sistem de impozitare progresiv”, a precizat Ciolacu.

El a criticat propunerile de creștere a TVA-ului și impozitarea pensiilor ca fiind dăunătoare pentru cei cu venituri mici și medii, aducând ca argument că aceste măsuri ar reduce puterea de cumpărare cu 20-25%.

„Afirm că România nu este în colaps economic, contrar celor ce ar dori să creați această impresie. Un dezastru economic nu ar putea coexista cu autostrăzi în construcție, salarii și pensii în creștere, și 180.000 de locuri de muncă noi. Trebuie să ne bazăm pe fapte, nu pe zvonuri”, a afirmat el.

Ciolacu a prezentat și date economice relevante:

  • PIB-ul României a crescut cu 46% în 3 ani, ajungând de la 242 miliarde euro în 2021 la 354 miliarde euro în 2024. „România nu a intrat în recesiune, în contrast cu alte 10 țări din UE care au avut scăderi economice în aceleași interval”, a subliniat Ciolacu.
  • Puterea de cumpărare a salariului minim și a pensie medie a crescut cu 31%. Salariul mediu net a depășit 1.000 euro, iar pensia medie a trecut de 500 euro.
  • Investițiile publice s-au dublat, de la 59 miliarde lei în 2021 la 120 miliarde lei în 2024, cu proiecții de 149 miliarde pentru 2025, ceea ce a permis demararea marilor proiecte de infrastructură.”},{
Recomandari
Show Cookie Preferences