Putin i-a comunicat lui Trump că Rusia își menține obiectivele în Ucraina, reiterând un cunoscut argument

Putin i-a comunicat lui Trump că Rusia își menține obiectivele în Ucraina, reiterând un cunoscut argument
Președinții Donald Trump și Vladimir Putin. Colaj: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său american Donald Trump, că Moscova aspira la finalizarea negocierilor pentru încetarea conflictului din Ucraina, menținându-și, totuși, obiectivele inițiale. Informația a fost furnizată de un consilier al Kremlinului, conform unei declarații Reuters.

În cadrul unei discuții extinse care a inclus și subiectele legate de Iran și Orientul Mijlociu, Trump a adus în discuție din nou necesitatea unei soluționări rapide a acțiunilor militare în Ucraina, a afirmat consilierul diplomatic al președinției ruse, Iuri Ușakov.

„Vladimir Putin a subliniat, de asemenea, că vom continua căutarea unei soluții politice și convenite pentru acest conflict”, a declarat Ușakov.

Putin i-a comunicat lui Trump detalii despre implementarea acordurilor recente dintre Rusia și Ucraina referitoare la schimburile de prizonieri de război și a soldaților decedați, conform lui Ușakov, adăugând că Moscova este dispusă să continue negocierile cu Kiev.

„Președintele nostru a evidențiat că Rusia va atinge obiectivele stabilite, care vizează eliminarea cauzelor profunde, binecunoscute, ce au condus la situația actuală. Rusia nu va renunța la aceste obiective”, a mai explicat consilierul Kremlinului.

Comunicatul Kremlinului nu sugerează nicio modificare a poziției Moscovei în conversația cu Trump, care a preluat mandatul în ianuarie cu promisiunea de a termina rapid conflictul, dar care și-a exprimat frecvent dezamăgirea față de lipsa de progrese în negocieri.

Expresia „cauze profunde” este folosită ca un eufemism pentru a justifica intervenția Kremlinului în conflictul ucrainean, argumentând că Rusia a fost constrânsă să acționeze pentru a preveni aderarea Ucrainei la NATO și utilizarea acesteia de către alianța occidentală ca bază de atac împotriva Rusiei.

Ucraina și partenerii săi europeni consideră că menționarea „cauzelor profunde” servește drept pretext pentru un conflict pe care Kievul și Occidentul îl denumesc un război de tip imperial. Totuși, Trump a manifestat anterior simpatie față de poziția Moscovei privind aderarea Ucrainei la NATO.

Potrivit afirmațiilor lui Ușakov, Putin și Trump nu au abordat subiectul deciziei SUA de a suspenda anumite livrări de arme esențiale către Ucraina.

Referitor la Iran, consilierul a menționat că, în timpul discuției telefonice, „partea rusă a subliniat importanța soluționării disputelor și a conflictelor exclusiv pe căi politice și diplomatice.”

În luna iunie, Trump a dispus desfășurarea bombardierelor americane pentru a ataca trei instalații nucleare iraniene, o acțiune care a fost le-a fost criticată de Moscova ca fiind neprovocată și ilegală.

Recomandari
Show Cookie Preferences