Statele Unite își recheamă însărcinatul cu afaceri la Bogota pentru consultări rapide, iar Columbia reacționează similar

Statele Unite își recheamă însărcinatul cu afaceri la Bogota pentru consultări rapide, iar Columbia reacționează similar
Marco Rubio, secretarul de stat american, în timpul audierii sale de către Senat pentru confirmarea în funcție, în luna ianuarie, FOTO: Lenin Nolly / Sipa Press / Profimedia Images

Începând de joi, Statele Unite au decis să își retragă însărcinatul cu afaceri de la Bogota, invocând necesitatea unor „consultări rapide” din cauza îngrijorărilor cu privire la deteriorarea relațiilor cu Columbia, conform AFP.

Marco Rubio, secretarul de stat american, l-a rechemat pe John T. McNamara, însărcinat cu afaceri interimar la ambasada din Columbia, pentru discuții urgente, urmând ca această decizie să fie luată în urma unor declarații controversate și reprobabile venite din partea guvernului columbian, a explicat purtătoarea de cuvânt Tammy Bruce.

Detaliile referitoare la declarațiile care au determinat reacția Washingtonului nu au fost specificate, însă președintele columbian, Gustavo Petro, a acuzat în iunie Statele Unite și „persoane de extrema dreaptă” de intentia de a susține o lovitură de stat împotriva sa, repetând acuzațiile formulate de omologul său din Venezuela, Nicolas Maduro, conform AFP.

Columbia a declarat recent că va „suspenda” procesul de extrădare către Statele Unite a unor oficiali din grupări armate implicate în negocierile de pace cu guvernul, ceea ce ar putea duce la o deteriorare suplimentară a relațiilor cu Washingtonul.

După anunțul din partea Statelor Unite, președintele Gustavo Petro a anunțat rechemarea ambasadorului Columbiei în SUA, Daniel García-Peña.

Petro a menționat, într-o postare extinsă pe platforma X, că ambasadorul se va întoarce pentru a discuta despre agenda bilaterală dintre cele două țări, punând accent pe subiecte precum cooperarea în domeniul climei, combaterea traficului de droguri și politica migratorie.

Ministerul Afacerilor Externe al Columbiei a precizat că Laura Sarabia, care a anunțat recent demisia sa din funcția de ministru, „se află în contact cu Statele Unite atât timp cât va rămâne în funcție, până la numirea unui nou ministru care se va ocupa de aceste chestiuni.”

În luna precedentă, secretarul de stat american Marco Rubio a criticat aspru guvernul columbian după atacul asupra senatorului Miguel Uribe, un membru al opoziției conservatoare și un potențial candidat la președinție.

Rubio a declarat că atacul asupra lui Uribe reprezintă „consecința retoricii violente de stânga provenite din cele mai înalte niveluri ale guvernului columbian”.

Uribe a necesitat mai multe intervenții chirurgicale majore după atac și se află în stare gravă.

În ianuarie, Donald Trump și Gustavo Petro au avut un schimb de replici pe tema refuzului Columbiei de a accepta aeronave militare care transportau migranți deportați. Trump a amenințat cu impunerea unor tarife vamale și sancțiuni, însă cele două țări au reușit să evite un război comercial și să depășească tensiunile.

În acel context, Gustavo Petro a condamnat zborurile militare pentru deportarea migranților, afirmând că nu va organiza niciodată un raid pentru a trimite persoane înapoi în Statele Unite: „Suntem opusul naziștilor”, a subliniat el într-o postare pe platforma X.

Columbia se poziționează ca al treilea partener comercial al Statelor Unite în America Latină, iar în schimb, SUA reprezintă principalul partener comercial al Columbiei. Un acord de liber-schimb din 2006 a facilitat comerțul bilateral, ajungând în 2023 la 33,8 miliarde de dolari, cu un excedent comercial de 1,6 miliarde de dolari pentru Statele Unite, conform datelor Biroului de Recensământ american.

Recomandari
Show Cookie Preferences