După condamnarea pentru abuzuri sexuale, Sfântul Sinod al BOR a decis caterisirea fostului episcop al Hușilor, Corneliu Onilă rămânând cu statut de monah

În urma sesizării primite, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis, miercuri, să-l caterisească pe fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu. Acesta a fost condamnat pe 30 aprilie la 8 ani de închisoare pentru abuzuri sexuale împotriva elevilor seminarului teologic unde predica și se află încarcerat în Penitenciarul Bacău. Zeci de biserici din județul Vaslui păstrează picturi ce îl reprezintă pe Bârlădeanu.
- Condamnarea lui Onilă a fost rezultatul unor dezvăluiri privind abuzurile sale, sursa fiind publicația să fie lumină.
În perioada 1-2 iulie 2025, Palatul Patriarhiei a găzduit ședința de lucru a Sfântului Sinod, prezidată de Patriarhul Daniel.
Printre subiectele discutate s-a numărat și situația lui Corneliu Bârlădeanu – Onilă, primul înalt ierarh din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, care a primit o condamnare definitivă pentru viol și agresiune sexuală.
„Sfântul Sinod a aprobat caterisirea, actualizând statutul fostului episcop de Huși, Corneliu Onilă, care este acum monah penitent în Penitenciarul Bacău”, se menționează în comunicatul de presă emis miercuri de Biroul de Presă al Patriarhiei.
Corneliu Onilă, care avea rang de episcop retras la momentul condamnării, va păstra statutul de călugăr în cadrul Bisericii Ortodoxe Române.
Informații anterioare privind caterisirea lui Onilă
În luna mai, după ce s-au cerut clarificări cu privire la situația fostului Episcop al Hușilor, oficialii Patriarhiei Române au precizat că, în realitate, Onilă era deja caterisit.
Din august 2017, când Onilă a fost declarat episcop retras, acesta a beneficiat de privilegii precum locuință și salariu.
„Pe 18 august 2017, episcopul Corneliu Onilă a solicitat Sfântului Sinod retragerea din slujire, cerere aprobată în aceeași zi, iar conform regulamentului, retragerea este echivalentă cu caterisirea. Așadar, în prezent, Onilă este considerat un ierarh caterisit, având statut de monah, ceea ce îi interzice cercetarea sau judecarea de către Consistoriul Arhieresc Prim, instanța competentă pentru ierarhi. La ședința din 1-2 iulie 2025, Sfântul Sinod era informat despre condamnarea lui la 8 ani de închisoare iar, de asemenea, referitor la statutul său de ierarh caterisit, cu statut de monah.”,
Un episcop condamnat pentru abuzuri sexuale cu picturi în biserici
Sfântul Sinod nu a adoptat o decizie fermă în legătură cu picturile care îl reprezintă pe fostul episcop pe pereții bisericilor din județul Vaslui.
Preoții din Vaslui așteaptă o decizie din partea autorităților superioare, menționând că nu pot lua măsuri privind îndepărtarea picturilor fără consimțământul ierarhilor.
Patriarhia Română a subliniat că nu există în tradiția ortodoxă practica de ștergere a picturilor cu ierarhii sau clericii sancționați de autorități.
„Bisericile în care se regăsesc picturi ale lui Corneliu Onilă, realizate între 2009-2017, sunt sub administrarea unităților de cult din Episcopia Hușilor, iar orice modificare a picturilor se va face cu acordul Comisiei de Pictură Bisericească, cu aprobarea Chiriarhului eparhial și conform legislației specifice; este relevant de menționat că nu există obiceiul ortodox de a elimina portretele unor bărbați de biserică sancționați.”
Abuzuri sexuale comise în chiliile Episcopiei Hușilor
În vara anului 2017, Corneliu Bârlădeanu a fost victima unui șantaj din partea a trei clerici, inclusiv a arhimandritului Sebastian Jitaru, care utilizau înregistrări compromițătoare. Sfătuit de consilieri, Bârlădeanu a depus o plângere la DNA pentru șantaj. Cei trei preoți au fost trași la răspundere și condamnați pentru această infracțiune.
Jurnaliștii de la „Să fie lumină” au scos la iveală că o probă video referitoare la abuzurile lui Corneliu Onilă nu a fost prezentată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași. Ei au oferit detalii despre modul în care se desfășurau abuzurile asupra elevilor, chiar în chiliile prelaților, inclusiv mărturia unui elev din Huși care a susținut că a fost victimă a abuzurilor. Ca urmare a acestor dezvăluiri, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași a decis reînceperea cercetărilor penale, iar Onilă a fost deferit justiției.
După pronunțarea condamnării definitive pe data de 30 aprilie, fostul episcop a depus o contestație în anulare la Înalta Curte de Casație și Justiție, procesul urmând să înceapă în toamnă.