China respinge speculațiile privind o bază militară în apropierea SUA: „Ne axăm pe dezvoltarea infrastructurii”

Ambasada Chinei în Fiji a respins, joi, sugestiile conform cărora Beijingul ar intenționa să construiască o bază militară sau să își extindă influența în insulele din Pacific, după ce premierul Fijian, Sitiveni Rabuka, a declarat că insulele caută să contracareze incursiunile Chinei în regiune, conform informațiilor de la Reuters.
„Afirmațiile conform cărora China ar urma să instaleze o bază militară în Pacific sunt complet nefondate”, a afirmat un purtător de cuvânt al ambasadei într-o declarație.
„Activitatea Chinei în Pacific este orientată către construirea de drumuri și poduri pentru a îmbunătăți condițiile de trai ale populației, fără a implica desfășurarea de trupe sau crearea de baze militare”, a adăugat același purtător de cuvânt.
Rabuka a menționat că, deși Fiji colaborează cu China în domeniul dezvoltării, se opune categoric înființării unei baze militare de către Beijing în regiune. El a subliniat că China nu are nevoie de o astfel de bază pentru a-și exercita influența.
În septembrie anul trecut, China a testat o rachetă balistică intercontinentală care a survolat Fiji, aterizând la 11.000 km distanță de China, în apele internaționale ale Oceanului Pacific.
„Dacă pot să lovească cu precizie un spațiu gol, pot să lovesc și un spațiu ocupat”, a comentat Rabuka la Clubul Național de Presă din Canberra.
Îngrijorarea Washingtonului în legătură cu intențiile Chinei de a stabili o prezență militară în Insulele Pacificului a început în 2018, când Beijingul a încercat să reabiliteze o bază navală în Papua Noua Guinee și o bază militară în Fiji, dar ambele țări au ales în cele din urmă Australia pentru aceste proiecte.
China lucrează pentru a-și extinde influența în Pacific
Îngrijorările au reapărut în 2022, când China a semnat un acord de securitate cu Insulele Solomon, ceea ce a determinat Washingtonul să avertizeze că va reacționa dacă Beijingul va stabili o prezență militară permanentă.
În noiembrie, Kurt Campbell, adjunctul secretarului de stat american aflat în finalul mandatului său, a îndemnat administrația Trump să rămână vigilentă în legătură cu regiunea, menționând intențiile Chinei de a construi baze pe insule din Pacific.
Un purtător de cuvânt al ambasadei Chinei a afirmat joi că Fiji și China se respectă reciproc în ceea ce privește suveranitatea.
„China nu urmărește să participe la competiții geopolitice sau să își construiască o ‘sferă de influență’”, se mai precizează în comunicatul ambasadei.
China a stabilit anterior o prezență polițienească în Insulele Solomon, Kiribati și Vanuatu.
SUA, principalul actor militar în Pacific
Statele Unite au devenit relevante în Oceanul Pacific în urmă cu peste un secol, obținând poziții strategice în Hawaii, Filipine, Samoa, Guam, Insula Midway și Insula Wake, un proces descris de istoricul american Ernest May în lucrarea sa „Imperial Democracy: The Emergence of America as a Great Power” drept ‘nepăsător și aproape negândit’.
Hawaii a fost declarat oficial stat al SUA în 1898, în vreme ce alte teritorii precum Guam și Samoa Americană rămân neîncorporate, ceea ce înseamnă că locuitorii lor au cetățenie americană, dar nu pot vota la alegerile prezidențiale.
SUA și-a întărit influența în regiune înainte de al Doilea Război Mondial pentru a contracara ambițiile imperiale ale Japoniei militariste, iar importanța regiunii a rămas constantă și după încheierea războiului, pe fondul temerilor legate de extinderea comunismului în Asia de Est.
Comandamentul american unificat din Pacific a avut responsabilitatea planificării operațiunilor din Războiul din Coreea și ulterior din cel din Vietnam.
Reformat în 2018 ca USINDOPACOM (Comandamentul Indo-Pacific al Statelor Unite), acesta este cel mai vechi și cel mai extins dintre comandamentele unificate de luptă ale SUA.
Comandantul său, cel mai înalt ofițer militar american din Pacific, coordonează peste 375.000 de membri ai forțelor armate americane și acoperă o zonă de peste 260.000.000 km², de la apele de pe Coasta de Vest a SUA până la apele de frontieră maritime de pe coasta de est a Indiei.
Estimările sugerează că aproximativ 60% din toate forțele navale ale SUA sunt concentrate în baze situate în Oceanul Pacific.