Iran anunță suspendarea colaborării cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică, invocând un „drept inalienabil” de a îmbogăți uraniu

Iran anunță suspendarea colaborării cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică, invocând un „drept inalienabil” de a îmbogăți uraniu
Manifestație organizată în Iran pe 24 iunie pentru a sărbători intrarea în vigoare a armistițiului în războiul cu Israelul, pe care Teheranul susține că l-a câștigat, FOTO: Nikoubazl-NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Joi, președintele Iranului a emis un ordin pentru suspendarea colaborării cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), ca reacție la atacurile aeriene din partea Statelor Unite și Israel care au vizat facilități nucleare cheie ale Iranului, unde se derula procesul de îmbogățire a uraniului la niveluri apropiate de cele necesare pentru construcția de arme nucleare.

Ordinul emis de președintele Masoud Pezeshkian nu precizează un termen sau detalii specifice cu privire la această suspendare. Totuși, ministrul de externe iranian, Abbas Araghchi, a sugerat într-un interviu pentru CBS News că Teheranul ar putea fi deschis la negocieri cu Statele Unite.

Araghchi a declarat că „nu cred că negocierile vor fi reluate rapid”, referindu-se la comentariile președintelui Trump despre posibilitatea de a demara discuții în cursul acestei săptămâni. Cu toate acestea, el a subliniat că „ușile diplomației nu se vor închide niciodată”.

Iran a mai restricționat anterior inspecțiile AIEA ca parte a tacticii sale de negociere cu Occidentul, iar aceste negocieri s-au oprit complet odată cu izbucnirea conflictului de 12 zile dintre Iran și Israel.

Televiziunea de stat iraniană a raportat această decizie a lui Pezeshkian, care este rezultatul unei legi adoptate recent de către parlamentul iranian privind suspendarea colaborării cu AIEA. Această lege a obținut aprobarea Consiliului Gardienilor, organism de control constituțional în Iran, și se așteaptă să fie sprijinită de Consiliul Suprem de Securitate Națională, condus de Pezeshkian.

„Guvernul este obligat să suspende imediat colaborarea cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică în conformitate cu Tratatul de Neproliferare Nucleară și cu Acordul de Garanții asociat. Această suspendare va rămâne în vigoare până când se vor îndeplini anumite condiții, cum ar fi asigurarea securității instalațiilor nucleare și a oamenilor de știință”, a transmis televiziunea de stat.

AIEA monitorizează programul nuclear din Iran

Impactul acestei decizii asupra AIEA, agenția de supraveghere nucleară a Națiunilor Unite cu sediul la Viena, nu este imediat clar. AIEA monitorizează de mult timp programul nuclear iranian și a declarat că așteaptă o informare oficială din partea Iranului cu privire la semnificația exactă a suspendării.

Rafael Grossi, directorul agenției ONU pentru energie atomică, a afirmat că atacurile americane asupra Iranului nu au reușit să distrugă în totalitate programul nuclear iranian și a avertizat că Iranul ar putea relua îmbogățirea uraniului într-un interval de „doar câteva luni”, contrazicând astfel declarațiile președintelui Trump.

Președintele a susținut că atacurile americane au întârziat radical ambițiile nucleare ale Iranului.

Comentariile lui Grossi susțin evaluările preliminare ale Agenției de Informații a Apărării (DIA) a Pentagonului, care sugerează că atacurile asupra majorității țintelor nucleare din Iran nu au reușit să distrugă componentele esențiale, provocând doar o întârziere pe termen scurt.

În pofida faptului că evaluările finale din domeniul militar și de informații nu au fost încă publicate, Trump a afirmat constant că a reușit să „distrugă complet și total” programul nuclear al Iranului.

Iranul reafirmă angajamentul de a continua îmbogățirea uraniului

Într-un interviu difuzat duminica trecută de CBS, ambasadorul Iranului la Națiunile Unite, Amir-Saeid Iravani, a declarat că îmbogățirea uraniului din Iran „nu se va opri niciodată”, invocând dreptul țării de a desfășura „activități nucleare pașnice”.

Conflictul de 12 zile dintre Israel și Iran a fost declanșat în luna trecută, când Israel a efectuat atacuri aeriene asupra unor targeturi din Iran, motivând că scopul atacului este prevenirea dezvoltării unei bombe nucleare de către Teheran. Iranul susține că programul său nuclear are doar scopuri pașnice.

După sesiuni de informare confidențiale desfășurate săptămâna aceasta, congresmenii republicani au recunoscut că atacurile Statelor Unite nu au eliminat complet toate materialele nucleare, dar au argumentat că aceasta nu a fost componenta principală a misiunii.

Potrivit unei relatări din Washington Post, Statele Unite au interceptat mesaje care arată că oficialii iranieni de rang înalt discutau despre efectele atacurilor, exprimându-și opinia că acestea nu au fost la fel de devastatoare precum s-ar fi așteptat.

Agenția atomică, îngrijorată de reluarea programului nuclear al Iranului

Rafael Grossi a comentat aceste evaluări diferite într-o emisiune de la CBS, subliniind că „acest tip de abordare referitor la armele de distrugere în masă nu este benefic”.

„Capacitățile pe care le dețin persista. Iranul ar putea relua îmbogățirea uraniului „în câteva luni”, a spus el. Este evident că, deși au existat pagube semnificative, acestea nu au fost totale”, a continuat Grossi.

„Iranul are în continuare capacități industriale și tehnologice. Așadar, dacă decide să o facă, pot reîncepe aceste activități”, a concluzionat el.

Grossi a mai menționat că organizația pe care o conduce a fost supusă presiunilor de a dezvălui dacă Iranul se apropie de obținerea armelor nucleare în urma atacurilor asupra instalațiilor sale.

„Nu am observat un program care să persiste în mod clar în această direcție (de obținere a armelor nucleare), dar, pe de altă parte, ei nu au răspuns la întrebările esențiale care rămâneau fără răspuns”, a adăugat el.

Recomandari
Show Cookie Preferences