O grevă a controlorilor de trafic aerian din Franța afectează zborurile în debutul sezonului estival. „Familiile europene sunt afectate”, declară directorul celei mai mari companii aeriene din Europa.

Controlorii de trafic aerian din Franța au demarat joi o grevă de două zile, protestând împotriva deficitului de personal și a echipamentelor învechite, fapt ce a dus la anularea a sute de zboruri chiar la începutul sezonului estival, conform unei informări Reuters.
Agenția Franceză pentru Aviație Civilă, DGAC, a solicitat companiilor aeriene să-și ajusteze programele de zbor, inclusiv pentru aeroportul Roissy Charles de Gaulle din Paris, unul dintre principalele hub-uri aeriene europene, forțând astfel transportatorii să anuleze curse.
Air France, cea mai mare companie aeriană din țară, a anunțat modificări în programul de zbor fără a oferi detalii, subliniind că zborurile pe distanțe lungi vor continua fără restricții. British Airways, care aparține de IAG, a recurs la utilizarea unor aeronave mai mari pentru a minimaliza impactul perturbărilor asupra programului.
Ryanair, lider european în transportul pasagerilor, a comunicat anularea a 170 de zboruri, afectând peste 30.000 de pasageri în zilele de joi și vineri.
„Din nou, familiile europene sunt afectate de greva controlorilor de trafic aerian din Franța”, a declarat Michael O'Leary, directorul general al Ryanair. „Aceasta situație este ilogică și profund nedreaptă pentru pasagerii și familiile din UE care călătoresc în vacanță”, a adăugat el.
EasyJet a anunțat planurile de a anula 274 de zboruri în zilele de joi și vineri.
Grevă coincide cu debutul vacanțelor de vară în Europa, în ceea ce este considerată una dintre cele mai aglomerate perioade de călătorie din an.
Revendicările controlorilor de trafic aerian
Al doilea cel mai mare sindicat al controlorilor de trafic aerian din Franța, UNSA-ICNA, a comunicat că protestele se desfășoară din cauza lipsei continue de personal, a echipamentelor învechite și a unei „culturi toxice” în gestionare. Un alt sindicat, USAC-CGT, a acuzat DGAC pentru neînțelegerea frustrărilor controlorilor.
„DGAC nu reușește să modernizeze instrumentele necesare controlorilor de trafic aerian, în ciuda promisiunilor repetate că toate resursele vor fi disponibile,” a declarat UNSA-ICNA prin intermediul unui comunicat.
„Sistemele sunt pe cale să cedeze, iar agenția de control al traficului aerian cere constant mai mult din partea angajaților, pentru a compensa deficiențele,” se mai arată în comunicat.
DGAC nu a oferit un răspuns imediat la solicitările de comentarii cu privire la nemulțumirile sindicatelor.
Plângerile exprimate reflectă similitudini cu nemulțumirile controlorilor de trafic aerian din Statele Unite, care se plâng de infrastructura învechită, deficitul acut de personal și tehnologia defectuoasă.
Ministrul francez al Transporturilor, Philippe Tabarot, a catalogat revendicările sindicatelor ca fiind inacceptabile.
Numărul zborurilor anulate în Franța din cauza grevei
DGAC a impus companiilor aeriene o reducere de 25% a zborurilor decolează și aterizează pe aeroporturile din Paris și o reducere de aproape 50% pentru zborurile din capitală programate vineri. În alte regiuni, transportatorii au fost sfătuiți să-și reducă zborurile cu 30%-50%, sudul Franței fiind deosebit de afectat.
„În ciuda acestor măsuri preventive, se estimează că vor exista perturbări și întârzieri semnificative pe toate aeroporturile din Franța”, a comunicat agenția, îndemnând pasagerii să vizeze modificarea zborurilor, dacă este posibil.
Compania Luxair Luxembourg Airlines a avertizat că „întârzieri suplimentare și modificări ale programului pot apărea pe alte rute, având în vedere redirecționarea traficului aerian și limitările de capacitate care pot produce efecte în lanț în întreaga rețea.”
Michael O’Leary, directorul Ryanair, a cerut Comisiei Europene să reformeze serviciile de control al traficului aerian din UE, pentru a asigura suficiente resurse umane în perioadele de vârf și a proteja zborurile de survol, care traversează o țară sau o regiune fără a ateriza, pe durata grevelor naționale.