Radu Burnete, după anunțul privind majorarea TVA: Nu am luat nicio măsură pentru că erau alegeri

România se confruntă cu datorii crescute, iar măsurile propuse de premierul Ilie Bolojan sunt destinate să limiteze deficitul bugetar, a declarat joi consilierul prezidențial Radu Burnete, subliniind că „unul din trei lei pe care statul îi cheltuiește este împrumutat”.
„În ultimele doi ani, statul român a realizat împrumuturi substanțiale, ajungând la un deficit de 9,3% anul trecut, în ciuda anunțurilor repetate de a lua măsuri pentru reducerea acestuia. Deși au fost majorate taxe și impozite, deficitul a continuat să crească. Nu am implementat reforme semnificative sau reduceri de cheltuieli pentru că (…) se apropiau alegerile, iar politicianii au preferat să nu facă nimic. Oamenii așteptau ca, după acest ciclu electoral, orice Guvern va veni să rezolve situația, iar acum acest Guvern trebuie să regândească încrederea internațională în România”, a declarat Burnete într-o intervenție la Digi 24.
Fostul Director Executiv al Confederației Patronale Concordia a subliniat că România depinde de împrumuturi externe, iar creditorii cer asigurări că țara va putea să-și achite datoriile.
„Cetățenii trebuie să fie conștienți că, în absența împrumuturilor, ne confruntăm cu probleme mult mai grave decât cele evidente. Unul din trei lei pe care statul îi utilizează sunt împrumutați. Iar cei care ne împrumută vor să se asigure că ne vom putea îndeplini obligațiile financiare și că ne vor putea sprijini cu încredere și în viitor”, a declarat Burnete.
Deciziile anunțate de Ilie Bolojan
Cu o zi în urmă, premierul Ilie Bolojan a declarat că va reduce deficitul bugetar excesiv prin implementarea a trei pachete de măsuri programate să fie adoptate în următoarele luni.
Printre măsurile planificate se regăsește reconfigurarea TVA-ului în două cote, respectiv 11% și 21%, precum și plafonarea pensiilor și salariilor din sectorul public până în 2026.
Cota redusă de TVA (11%) va include medicamentele, alimentele, serviciile publice, apa și canalizarea, dar și apa pentru irigații, cărțile, lemnele de foc și energia termică. De asemenea, pentru industria HoReCa, a fost propusă menținerea TVA-ului la nivel redus. O altă măsură preconizată este o creștere cu 10% a accizelor pentru băuturi alcoolice, țigări și combustibili.
Premierul a menționat, de asemenea, că se va aplica contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) la pensiile care depășesc suma de 3.000 de lei, calculată pentru suma ce depășește acest prag, dar și creșterea normei didactice cu două ore în învățământul preuniversitar și universitar, în timp ce bursele de merit vor fi limitate, iar bursele sociale vor fi acordate în funcție de criterii specifice.
Pachetul de măsuri fiscale prezentat de premier va fi adus în transparență decizională în cursul zilei de joi. Aceste măsuri urmează să devină funcționale începând cu 1 august, iar impozitul pe dividende va fi majorat de la 10% la 16% de la 1 ianuarie.