Pacienții oncologici vor fi singurii excluși de la contribuția la asigurările de sănătate pe durata tratamentului / Reacții ferme din partea organizațiilor neguvernamentale

Pacienții oncologici vor fi singurii excluși de la contribuția la asigurările de sănătate pe durata tratamentului / Reacții ferme din partea organizațiilor neguvernamentale
Pacienți așteptând pe holul spitalului, Foto: Inquam Photos / George Călin

Pacienții diagnosticati cu cancer vor beneficia de o excepție de la plata asigurării de sănătate pe toată durata tratamentului, până la recuperare. Această măsură face parte din planurile de austeritate adoptate de executivul condus de Bolojan. Proiectul de lege a fost lansat pentru consultare publică de către Ministerul Finanțelor.

Anterior, pacienții cu diverse boli cronice incluse în programele naționale de sănătate erau scutiți de la plata asigurărilor, „până la vindecarea acelei afecțiuni.”

Modificările propuse prin acest proiect vizează Legea Sănătății 95/2006 și Codul Fiscal, specificând că următorii pacienți vor fi exceptați de la contribuția la asigurările sociale de sănătate:

  • „f) pacienții cu afecțiuni oncologice care beneficiază de programele naționale de sănătate, până la recuperarea completă, conform Legii nr. 293/2022 privind prevenirea și combaterea cancerului, cu modificările și completările ulterioare.”

Conform legislației anterioare, Legea Sănătății 95/2006 și Codul Fiscal stipulau că:

  • „f) pacienții cu afecțiuni incluse în programele naționale stabilite de Ministerul Sănătății, până la recuperarea completă a afecțiunii.”

În România, 13 categorii de pacienți cu probleme cronice beneficiază de tratamente prin programele naționale de sănătate administrate de CNAS:

  • Programul național dedicat bolilor cardiovasculare;
  • Programul național pentru afecțiunile endocrine;
  • Programul național de gestionare a diabetului zaharat;
  • Programul național de oncologie;
  • Programul național de ortopedie;
  • Programul național de sănătate mintală;
  • Programul național pentru suportul funcției renale;
  • Programul național de terapie intensivă pentru insuficiența hepatică;
  • Programul național de transplant de organe, țesuturi și celule umane;
  • Programul național de tratament pentru afecțiunile neurologice;
  • Programul național de tratament al hemofiliei și talasemiei;
  • Programul național de tratament al surdității;
  • Programul național de tratament pentru boli rare.

Două grupuri importante de pacienți cronici sunt, de asemenea, beneficiari ai unor programe de sănătate coordonate de Ministerul Sănătății:

  • Programul național pentru prevenirea, supravegherea și controlul infecției cu HIV/SIDA;
  • Programul național pentru prevenirea, supravegherea și controlul tuberculozei.

Reacția ONG-ului de renume pentru pacienții cronici: „Este o absurdă situație!”

„Care este logica care distinge între un pacient cu cancer și unul cu AVC, diabet sau alte boli cardiovasculare? De ce să facem o distincție între ei? Eu nu pot înțelege!”, afirmă Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), cel mai reprezentativ ONG pentru drepturile pacienților din România.

Radu Gănescu este și membru al Consiliului Economic și Social, unde a fost ales în decembrie 2024 pentru a reprezenta societatea civilă din domeniul sănătății. Consiliul se va reuni în curând pentru a discuta această propunere de lege a austerității. Gănescu intenționează să sugereze ajustări atât în cadrul CES cât și în comisiile de specialitate din Parlament.

El a explicat că a realizat recent că „este necesar să creștem bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și să contribuim cu toții”, dar nu înțelege de ce „unii sunt exceptați, iar alții nu.”

„De ce o singură patologie este scoasă din ecuație, în condițiile în care trăim cu mai multe tipuri de afecțiuni?” se întreabă Gănescu, adresându-se autorităților.

„Care va fi soarta celorlalți pacienți? Vor fi lăsați fără tratament? Este o situație absurdă!” a continuat președintele COPAC.

Radu Gănescu a fost diagnosticat cu talasemie majoră încă din copilărie, o afecțiune rară care necesită transfuzie de sânge la fiecare două săptămâni. El susține că „sistemul de sănătate ar trebui să fie echitabil pentru toți pacienții, nu doar pentru unii.”

„Ce se va întâmpla cu pacienții cu HIV/SIDA și cei cu tuberculoză, care până acum aveau acces la tratament chiar și fără asigurare? Vor fi lăsați fără sprijin, întrucât nu pot plăti?” este îngrijorarea exprimată de Radu Gănescu.

Recomandari
Show Cookie Preferences