RAAPPS reacționează în urma scandalului legat de sediul Eximbank, care l-a determinat pe premierul Ilie Bolojan să afirme că „nesimțirea este mare”.

RAAPPS reacționează în urma scandalului legat de sediul Eximbank, care l-a determinat pe premierul Ilie Bolojan să afirme că „nesimțirea este mare”.
Sediul RA-APPS, in Bucuresti, 6 martie 2024. Inquam Photos / Octav Ganea

Clădirea din București, în care își desfășoară activitatea EximBank, este administrată de RAAPPS, fiind închiriată în baza unui contract semnat în 1996, contract care a fost reînnoit consecutiv pentru o perioadă de 30 de ani, conform unei declarații din partea Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS).

Sublinierea cazului a fost făcută vinerea trecută, în cadrul unei conferințe de presă organizate de premierul Ilie Bolojan, care a afirmat că o proprietate deținută de RAAPPS a fost închiriată unei entități private, care apoi a subînchiriat-o unei bănci la un preț dublu. Premierul a menționat că nu a discutat cu directorul RAAPPS, dar a purtat o conversație cu directorul băncii, întrebându-l despre motivul pentru care a optat să nu plătească direct chiria regiei pentru sediu, ci să o facă printr-un intermediar, la un cost mai mare, subliniind că „nesimțirea este mare în multe locuri”.

Instituția ce se ocupă de administrarea clădirilor de patrimoniu a comunicat joi că respectivul contract a fost gestionat în condiții de eficiență economică, cu tarife stabilite pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de specialiști autorizați, neexistând alte cereri de închiriere. De asemenea, s-a afirmat că „contractul nu este subiectul niciunui litigiu sau suspiciuni de corupție care ar putea afecta regia sau conducerea acesteia”.

„Trebuie menționat că, până la prezent, nu au existat solicitări din partea altor entități interesate de închirierea acestui imobil, iar procedurile administrative au fost realizate în conformitate cu legislația, conform inspecțiilor efectuate de autoritățile competente de-a lungul desfășurării contractului”, se precizează în comunicatul de presă.

Detalii privind Eximbank

Exim Banca Românească a fost relocată în Palatul Kiseleff în 2013, anterior desfășurându-și activitatea în clădirea unde se află în prezent Autoritatea de Supraveghere Financiară, amplasată pe Splaiul Independenței.

Această decizie a fost luată în vederea „optimizării fluxurilor de lucru” și „reducerii costurilor operaționale”, conform unui comunicat de presă transmis de Traian Halalai, la acea vreme director al băncii.

Conform informațiilor provenite de la G4Media, Exim Banca Română plătește aproximativ 120.000 de euro pe lună chirie către firma privată Spirmina Corporation (anterior cunoscută sub numele de Kiseleff Property), un cuantum de două ori mai mare decât chiria achitată către RAAPPS.

Directorul Exim Banca Românească, Traian Halalai, în vârstă de 54 de ani, a fost anterior director general adjunct al Băncii Românești, apoi președinte executiv al Eximbank, cu perioada de fuzionare a acesteia cu Banca Românească. Din ianuarie 2023, deține funcția de președinte al Exim Banca Românească.

Ulterior criticilor formulate de premierul Bolojan privind contractul prin care Exim Banca Românească a subînchiriat Palatul Kiseleff de la un privat, deși construcția aparține statului, Halalai a fost surprins în imagini filmate într-un club din Saint-Tropez.

Recomandari
Show Cookie Preferences