Evacuare pe o insulă din Japonia după o serie de cutremure, în contextul temerilor legate de un posibil „mega-seism”

Autoritățile japoneze au solicitat celor 89 de rezidenți ai unei mici insule din sudul țării să părăsească zona, după ce joi a avut loc un cutremur violent, parte a unui șir de peste 1.000 de seisme înregistrate în doar două săptămâni în acea zonă, conform AFP.
Locuitorii au fost îndemnați să se adăpostească în curtea unei școli pe insula Akuseki, a explicat un oficial local. Evacuarea a fost dispusă în urma unui cutremur cu magnitudinea 5,5 care a avut loc joi în apropierea insulei. Totodată, în ziua precedentă, a fost detectat un seism cu magnitudine similară, conform Agerpres.
Insula Akuseki face parte din Arhipelagul Tokara, situat la sud de Kyushu, și a fost zguduită de peste 1.031 de seisme începând cu data de 21 iunie.
Până în prezent, nu au fost raportate pagube materiale semnificative.
Din cele 12 insule izolate ale Arhipelagului Tokara, șapte sunt locuite, având în total aproximativ 700 de locuitori.
Ayataka Ebita, director al diviziunii de observare a cutremurelor și tsunamiurilor din cadrul Agenției Japoneze de Meteorologie (JMA), a avertizat că în zonele unde seismele au fost intense, riscul de prăbușire a locuințelor și de alunecări de teren este ridicat.
El a mai specificat că este important să rămână vigilenți față de seisme de magnitudini similare în viitorul apropiat.
Conform oficialului, nu există riscuri de tsunami în urma seismului de joi.
O perioadă similară de activitate seismică intensă a avut loc în regiunea Tokara în septembrie 2023, când au fost înregistrate 346 de seisme, conform JMA.
Japonia se află printre cele mai active țări din lume în ceea ce privește seismicitatea, situată la intersecția a patru plăci tectonice majore, pe marginea vestica a „Cercului de Foc al Pacificului”.
Țara niponă, cu o populație de 125 de milioane de oameni, se confruntă anual cu aproximativ 1.500 de cutremure, reprezentând 18% din totalul seismelor la nivel global.
Marți, guvernul japonez a prezentat un plan actualizat de pregătire a populației pentru dezastre, subliniind necesitatea de a face progrese în gestionarea consecințelor unui potențial „mega-cutremur”, care ar putea provoca până la 300.000 de decese.
Autoritățile sunt deosebit de îngrijorate de riscul unui seism major în Fosa Nankai, o depresiune submarină ce se întinde pe 800 de kilometri de-a lungul coastelor nipone la Oceanul Pacific. Aceste tipuri de seisme sunt înregistrate la intervale de 100-200 de ani, ultimul având loc în 1946.
În ianuarie, un comitet guvernamental a estimat că șansele unui seism major în această zonă în următoarele trei decenii sunt între 75% și 82%.
Ulterior, în martie, guvernul a revizuit estimările, afirmând că un astfel de cutremur, urmat de un tsunami, ar putea duce la 298.000 de victime și daune materiale de aproximativ 1.680 de miliarde de euro.
Aceste anunțuri oficiale au fost făcute într-un moment în care temerile nefondate circulau pe rețelele de socializare, descurajând unii turiști străini să viziteze Japonia în vara aceasta, cauza principală fiind o manga reeditată în 2021 care prezicea un incident major pe 5 iulie 2025.
Ayataka Ebita a subliniat că astfel de informații care circulă online sunt false. „Cu tehnologia și cunoștințele noastre de astăzi, nu putem prezice cutremurele”, a adăugat el.
În 2011, un cutremur cu magnitudinea 9,0 a generat un tsunami devastator, provocând 18.500 de morți și dispăruți, și a dus la o criză semnificativă la centrala nucleară de la Fukushima.