Farmaciile semnalează întârzieri de 90 de zile la plățile CNAS pentru medicamentele compensate. Răspunsul ministrului Alexandru Rogobete.

Farmaciile semnalează întârzieri de 90 de zile la plățile CNAS pentru medicamentele compensate. Răspunsul ministrului Alexandru Rogobete.
Farmacie, Foto: © John6863373 | Dreamstime.com

Farmaciile din România se plâng de întârzieri de până la 90 de zile privind plățile de la Casele de Asigurări de Sănătate pentru medicamentele eliberate în cadrul programului compensat și gratuit. De asemenea, distribuitorii de medicamente afirmă că se confruntă cu întârzieri similare în ceea ce privește plățile din partea spitalelor.

Întrebat joi despre efectele întârzierilor la plățile pentru medicamente compensate, ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a recunoscut că aceste întârzieri sunt într-adevăr reale.

„Am discutat cu CNAS-ul despre această problemă. În prezent, plățile se află la nivelul lunii martie. Ne vom strădui, conform disponibilului financiar, să recuperăm aceste întârzieri. Mă bazez pe faptul că până în septembrie situația se va îmbunătăți semnificativ”, a declarat Rogobete.

„Întârzierile la plată au un impact negativ semnificativ asupra stabilității financiare a farmaciilor și distribuitorilor de medicamente, afectând în mod direct pacienții. Aceștia pot avea dificultăți serioase în accesarea tratamentelor esențiale, în special în zonele rurale sau izolate, unde depind în mare măsură de aceste unități farmaceutice”, subliniază un comunicat comun al Asociației Farmaciilor și Farmaciștilor din România, Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România, Asociației Farmaciilor Independente Ethica, Asociației Farmaciilor Tradiționale și a Practicienilor și Colegiului Farmaciștilor din România.

„Întârzierile la plățile CNAS determină întârzieri pe întreg lanțul farmaceutic, începând de la farmacii până la producție. De asemenea, farmaciile sunt obligate să plătească TVA către stat de fiecare dată când medicamentele compensate sunt înmânate pacienților, fără a avea o claritate asupra când vor primi plățile restante”, precizează reprezentanții farmaciilor.

„Aceasta lipsă de predictibilitate în încasările de la CNAS duce la un dezechilibru îngrijorător în lanțul comercial, afectând stocurile disponibile și, implicit, accesul pacienților la tratamentele necesare. Medicamentele compensate și gratuite sunt vitale pentru pacienții cu condiții cronice sau cu resurse financiare limitate, iar întârzierile în acest sistem pot compromite grav sănătatea comunității și încrederea în sistemul public de sănătate”, adaugă aceștia.

Reprezentanții farmaciilor solicită instituțiilor statului „să găsească soluții transparente, rapide și sustenabile care să asigure stabilitatea sistemului farmaceutic și siguranța pacienților”.„Farmaciile sunt companii care își îndeplinesc obligațiile fiscale corect și la timp,” subliniază aceștia.

„Accesul constant la tratament nu este un privilegiu, ci o necesitate. Avem încredere că autoritățile – CNAS, Ministerul Sănătății și Ministerul de Finanțe – își vor îndeplini obligațiile pentru a depăși această criză, în beneficiul pacienților și al profesioniștilor din domeniu”, conchid reprezentanții farmacilor.

Recomandari
Show Cookie Preferences