Familia lui Mihai Leu a confirmat detaliile înmormântării fostului campion mondial de box și raliuri

Familia lui Mihai Leu a confirmat detaliile înmormântării fostului campion mondial de box și raliuri
Mihai Leu la premierea de Gala a filmului Hai Romania! - Povestea Generatiei de Aur, februarie 2024. Sursă foto: Inquam Photos / Gyozo Baghiu

Mihai Leu, celebru pentru realizările sale în box și raliuri, a decedat la 56 de ani și va fi înmormântat vineri în Hunedoara, orașul său de baștină, conform anunțului făcut de familie pe pagina de socializare a sportivului.

„Corpul neînsuflețit al lui Mihai va ajunge diseară în Hunedoara, oraș pe care l-a iubit profund, și va fi expus în Sala Teatrului din Piața Ferdinand. Astăzi și mâine vom fi alături de el la priveghi, iar înmormântarea va avea loc vineri la ora 12:00. Vă mulțumim tuturor pentru sprijinul acordat în această perioadă dificilă!”, a comunicat familia lui Mihai Leu.

Fostul sportiv a pierdut lupta cu cancerul marți seara, în urma unei perioade dificile de suferință.

Mihai Leu a fost internat în stare gravă la secția de Terapie Intensivă a Institutului Clinic Fundeni din București de mai bine de o săptămână.

Familia a făcut public decesul marți seara pe rețelele de socializare, menționând: „Cu o durere profundă anunțăm dispariția lui Mihai. A fost un campion adevărat, atât în ring cât și pe circuitele de motorsport, reprezentând un simbol de voință și pasiune.”

„Pentru fani, Mihai va rămâne un model. Un om care a inspirat prin fiecare luptă și prin demnitatea cu care și-a trăit viața. Pentru noi, el a fost un prieten, soț și tată minunat. Moștenirea sa va dăinui în inimile celor care l-am iubit și am fost martori la parcursul său excepțional. Nu te vom uita niciodată”, subliniază anunțul familiei.

Reperele unei cariere impresionante în sport

Mihai Leu a venit pe lume pe 13 februarie 1969, la Hunedoara.

Cariera sa sportivă a început în 1977 la Clubul Constructorul din Hunedoara, sub îndrumarea antrenorului Ion Turică. În 1981 s-a transferat la Clubul Metalul Hunedoara, fiind antrenat de Alexandra Pescar, iar în 1982 a semnat cu Dinamo, unde a colaborat cu antrenorul Ion Monea.

Din 1986, Leu a fost parte a clubului Steaua, integrându-se în Lotul național de box al României, pregătit de Dumitru Ion și Alec Năstase.

A câștigat titlul de campion național al României (1983, 1984, 1985, 1986) și a fost campion mondial la juniori în 1987. În circuitul amator a participat la 200 de meciuri, câștigând 190 dintre ele.

În 1991, Mihai Leu a trecut la profesioniști și a obținut titlul de campion intercontinental versiunea WBO în 1995, titlu pe care nu l-a apărat ulterior.

A câștigat titlul mondial la Hamburg, în februarie 1997, înfruntându-l pe Santiago Samaniego și devenind astfel primul campion mondial profesionist din România. A avut un parcurs impecabil în cariera sa profesională, câștigând toate cele 28 de meciuri disputate, dintre care 20 prin KO.

S-a retras în 1998 cu un palmares impresionant de 28-0, iar retragerea sa a fost determinată de o accidentare la brațul stâng, suferită în meciul cu Samaniego.

Mihai Leu a debutat în automobilism în 1994 la Raliul Banatului, clasându-se pe locul cinci în clasa sa. A continuat să participe la diverse raliuri, devenind vicecampion național în 2001 și câștigând titlul național în 2003.

Între 2003 și 2008, Mihai Leu s-a dedicat automobilismului, apoi axându-se pe managementul echipelor de raliu. De asemenea, a fost un susținător activ al Raliului Aradului și Raliului Sibiului.

A absolvit Institutul de Educație Fizică și Sport din Timișoara în 2003 și a lucrat ca asistent universitar la Universitatea „Tibiscus”.

Leu a încercat să intre în politică în 2007 și 2008, candidați pentru funcția de europarlamentar și primar al Hunedoarei, însă fără succes.

A fost consilier local la Hunedoara din 2008 până în martie 2011, iar ulterior a activat ca consilier al ministrului Comunicațiilor.

A debutat ca arbitru profesionist în 2012, conducând un meci pentru titlul mondial WBO.

Diagnosticul de cancer la colon a apărut în 2014, moment în care a fost supus mai multor intervenții chirurgicale.

În 2018, a revenit ca pilot în Campionatul Național de Viteză în Coastă, iar în 2019 a câștigat titlul de campion național la Categoria 1, performanță repetată și în 2021.

Recomandari
Show Cookie Preferences