VIDEO Ministrul Economiei a inițiat procedura de demitere a conducerii Salrom, în urma unei petreceri costisitoare de 12.500 de euro organizată în plină criză la Salina Praid

Ministrul Economiei, Radu Miruță, a anunțat joi că a declanșat procedura de demitere a conducerii Salrom, compania de stat responsabilă cu administrarea Salinei Praid, în urma dezastrului cauzat de inundaţiile din luna mai. Într-o intervenție live pe Antena 3 CNN, Radu Miruță i-a comunicat public directorului companiei, Constantin Dan Dobrea, că va fi demis alături de întreaga conducere, în contextul în care acesta a încercat să justifice o petrecere ce a costat peste 12.500 de euro.
„Acesta este un caz concret, provenit din cadrul SALROM. Suma totală a petrecerii organizate a fost de 12.562,87 euro, și a fost plătită nu din fonduri personale, ci din banii tuturor”, a declarat ministrul Economiei, care a publicat pe Facebook și copia facturii.
„Această petrecere a fost organizată în data de 30 iunie, exact în perioada în care noi căutam soluții urgente pentru Salina Praid, când erau tăieri nevoite din bugetul statului. A fost programată cu doar o zi înainte de termenul-limită pentru lucrările necesare de acolo. Aceasta e o bătaie de joc cu banii publici și nu o voi tolera”, a adăugat Miruță.
Constantin Dan Dobrea, directorul general al Salrom, a negat acuzațiile că ar fi organizat o petrecere în timpul unei crize, susținând că evenimentul a fost, de fapt, cina de închidere a unei conferințe europene a producătorilor de sare.
„Nu a fost vorba de o petrecere. Între 10 și 13 iunie 2025, la București, a avut loc o reuniune anunuală a producerilor de sare din Europa. Factura pe care o menționați este singura cheltuială a Societății Naționale a Sării pe durata conferinței. A fost cina de închidere, programată din anul anterior”, a declarat Dobrea, precizând că evenimentul a fost stabilit din 2024.
Dobrea a mai afirmat că el și ceilalți membri ai conducerii nu au fost prezenți la evenimentul menționat pe factură, deoarece se aflau la Salina Praid.
„Explicațiile conform cărora a fost o cină nu se aliniază cu informațiile de pe factură”, a intervenit ministrul Economiei. „Dacă ne uităm cu atenție, factura se referă la un sejur în perioada 13 iunie-30 iunie, după terminarea acelei conferințe, care a avut loc într-o altă localitate… Factura menționează foarte clar un sejur.”
Directorul Salrom a explicat că locația aleasă – Casa Timiș din județul Prahova – a fost influențată de dorința participanților de a vizita mina Slănic Prahova.
„Cea mai apropiată locuință capabilă să organizeze peste 250 de invitați, la nivel european, a fost Casa Timiș. În plus, discutăm doar despre data de 30 iunie, iar evenimentul nu a durat mai mult de 4–5 ore. Am văzut factura, ca și dumneavoastră, astăzi de dimineață, și nu mai devreme. Ei trebuie să explice cum au emis acea factură, nu noi”, a continuat Constantin Dan Dobrea.
Ministrul a anunțat demiterea directorului Salrom în direct la televizor
O discuție live dintre Radu Miruță și Constantin Dan Dobrea a avut loc joi, pe postul de televiziune Antena 3.
Ministrul a comunicat că, în urma raportului Corpului de Control și a identificării unui prejudiciu, întreaga conducere a companiei va fi demisă.
„Este un drum fără întoarcere. Raportul corpului de control a identificat un prejudiciu. Oamenii nu aveau decența să conștientizeze că performanța lor nu are legătură cu cele întâmplate. Decizia îmi aparține”, a afirmat Miruță.
„În termen de 30 de zile, Adunarea Generală a Acționarilor va fi dizolvată de drept, deoarece există un prejudiciu, iar consecințele se vor răspunde și consiliului de administrație, și directorului general”, a adăugat Miruță.
Constantin Dan Dobrea a recunoscut că tragedia de la Salina Praid putea fi evitată, dar a subliniat că el nu își asumă răspunderea.
„Nu încerc să mă disculp, ci să expun situația. Între 2007 și 2024, Salrom a făcut toate demersurile către toate instituțiile abilitate pentru a rezolva problema infiltrațiilor de apă în muntele de sare. Oriunde apa ajunge în contact cu sarea, rezultatul va fi un dezastru”, a afirmat șeful Salrom.
Ministrul Economiei a contestat această poziție: „Cum e posibil ca activitatea principală a celor de la Salrom, care este protejarea zăcământului din care trăim, să fie înghițită de neglijență? Și noi zicem că am făcut ce trebuie? Nu s-a acționat. Există o vină, deși este negată, dar eu voi lua decizia.
„Nu este acceptabil ca munții să dispară, iar Salina Praid, cu valoarea sa inestimabilă, să fie în pericol, iar noi să manevrăm ca și cum totul e sub control.”
Recent, Constantin Dan Dobrea a atras atenția după ce s-a anunțat creșterea sa salarială cu 6.000 de lei, la câteva zile după inundațiile de la Salina Praid. Contactat, acesta a explicat că ultima mărire a salariului său de 32.000 de lei a avut loc în 2024.