Ilie Bolojan anunță că va sesiza Parchetul în legătură cu scandalul chiriilor RA-APPS: „Firma privată plătește regiei o chirie de 60.000 de euro, iar EximBank plătește firmei private o chirie de 180.000 de euro”

Ilie Bolojan anunță că va sesiza Parchetul în legătură cu scandalul chiriilor RA-APPS: „Firma privată plătește regiei o chirie de 60.000 de euro, iar EximBank plătește firmei private o chirie de 180.000 de euro”
Ilie Bolojan, conferință de presă la finalul ședinței de guvern din 27 iunie 2025 Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Ilie Bolojan a declarat, într-un interviu oferit postului de televiziune Antena3CNN, că intenționează să depună sesizări la Parchet referitor la situația imobilului deținut de RA-APPS, care a fost închiriat unei firme private, ce ulterior a subînchiriat bunul unei bănci la un preț dublu: „Dacă se constată că prețurile de piață sunt corecte, s-au îngropat în hârtii, însă împotriva nesimțirii nu există hârtii”.

„Există o clădire a statului situată în centrul Capitalei, administrată de regia de protocol. În trecut, această clădire a fost închiriată unei firme private care, la rândul ei, a subînchiriat-o unei bănci de stat. Problema constă în faptul că firma privată plătește RA-APPS o chirie lunară de aproximativ 60.000 de euro, în timp ce EximBank achită firmei private o chirie de 180.000 de euro lunar. Diferența de 120.000 de euro este încasată de firma privată, care emite facturi către banca de stat. Aceasta se traduce prin aproape un milion și jumătate de euro pe an, o pierdere ce apare între o firmă a statului și o bancă de stat”, a explicat Bolojan.

Premierul a subliniat că „managerii performanți”, atât de la RA-APPS cât și de la EximBank, se bazează pe evaluările lor referitoare la prețurile de piață pe care le plătesc.

„Pe ce anume se bazează acești „manageri performanți”? Managerul RA-APPS susține că evaluarea de 60.000 de euro lunar, cu care a închiriat la privat, este considerată preț de piață. De asemenea, banca de stat are propriile evaluări, tot de piață, care indică faptul că prețul este corect, dar pentru aceeași clădire”, a adăugat prim-ministrul.

Ilie Bolojan a făcut o comparație pentru a explica situația românilor:

„Există o categorie de cetățeni care sunt posesorii unui certificat de handicap din cauza problemelor de vedere, dar care dețin și permis auto pentru că văd foarte bine. De la un medic primesc un certificat, de la altul un alt certificat. Sper că Parchetul va dovedi și poate va constata că evaluările sunt prețuri de piață și că pentru aceeași clădire, în aceeași locație, ele sunt corecte. Dacă se ajunge la această concluzie, n-au decât; dar s-au îngropat în documente, însă împotriva nesimțirii nu există hârtii”.

RA-APPS afirmă că acest contract a fost extins de Guvern

Clădirea din Bucureşti care găzduiește EximBank este administrată de RAAPPS pe baza unui contract de închiriere încheiat în 1996, prelungit succesiv de Secretariatul General al Guvernului pe o perioadă de 30 de ani, conform unui comunicat de presă emis de Regia Autonomă pentru Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS).

Cazul a fost adus în atenția publicului săptămâna trecută, într-o conferință de presă de către premierul Ilie Bolojan, care a menționat că un imobil deținut de RAAPPS a fost închiriat unei firme private, care ulterior a subînchiriat unei bănci la un preț dublu. Premierul a afirmat că nu a discutat cu directorul RA-APPS, dar a vorbit cu conducerea băncii, întrebându-se dacă s-a gândit la această situație și de ce nu a solicitat regiei să-i plătească direct chiria pentru sediu, evitând intermediarii și prețurile mai mari, adăugând că „nesimţirea există în multe locuri”.

Instituția ce administrează clădirile de patrimoniu a afirmat că acest contract s-a desfășurat în condiții de eficiență economică, tarifele practicate fiind stabilite pe baza evaluărilor efectuate de evaluatori autorizați, fără nicio altă solicitare de închiriere. În plus, „contractul nu este supus niciunui litigiu sau suspiciuni de corupție ce pot fi atribuite regiei sau organelor sale de conducere”.

„Este important de menționat că, până în prezent, nu a existat nicio cerere din partea altor entități interesate să închirieze acest imobil, iar procedurile administrative au fost realizate în conformitate cu legalitatea, așa cum au fost verificate de organele competente pe parcursul derulării contractului”, se precizează în comunicatul emis.

Recomandari
Show Cookie Preferences