Paramount va plăti lui Trump 16 milioane de dolari pentru a încheia procesul legat de un interviu CBS cu Kamala Harris, o decizie contestată din diverse colțuri

Paramount va plăti lui Trump 16 milioane de dolari pentru a încheia procesul legat de un interviu CBS cu Kamala Harris, o decizie contestată din diverse colțuri
Președintele Statelor Unite, Donald J. Trump, la Casa Albă din Washington, DC, SUA, pe 21 iunie 2025. FOTO: RS/MPI / Capital pictures / Profimedia

Jurnaliștii de la CBS, organizațiile care apără libertatea de exprimare și liderii democrați și-au exprimat nemulțumirea față de alegerea companiei Paramount, care include rețeaua CBS, de a ceda la presiunile legale ale președintelui, conform New York Times.

Marți seara, Paramount a anunțat că a acceptat să îi plătească lui Donald Trump suma de 16 milioane de dolari pentru a rezolva procesul pe care acesta l-a initiat, reclamanand o editare înșelătoare a unui interviu cu Kamala Harris din emisiunea CBS News „60 Minutes”, un gest rar întâlnit de concesie din partea unei mari organizații media către un președinte în funcție.

Conform precisărilor făcute de Paramount, suma include onorariile și cheltuielile legale ale lui Trump, iar banii, minus onorariile legale, vor fi destinați viitoarei biblioteci prezidențiale a acestuia.

În cadrul acestui acord, Paramount a mai anunțat că va publica transcrierile viitoarelor interviuri „60 Minutes” cu candidații la președinție.

Compania a subliniat că acordul nu conține scuze, dar totuși, aceasta concesie oferită de Paramount sugerează un succes al politicii lui Trump de intimidare asupra marilor instituții media, conform New York Times.

Reprezentantul lui Trump comemorează „o victorie pentru poporul american”

Mulți avocați au considerat că procesul lui Trump este neîntemeiat și că CBS ar fi câștigat, având în vedere că rețeaua nu a raportat nimic incorect din punct de vedere factual și fiindcă Primul Amendament permite editorilor o mare libertate de acțiune în prezentarea informațiilor.

Shari Redstone, președinta Paramount, a declarat anterior către consiliul de administrație că susține o înțelegere cu Trump.

Motivul: anumiți directori ai companiei au considerat că acțiunile legale ale președintelui ar putea împiedica finalizarea vânzării companiei către studioul Skydance, o tranzacție de miliarde de dolari care necesitau aprobarea administrației Trump.

Cu toate acestea, Paramount a asigurat că cele două probleme sunt fără legătură.

Un purtător de cuvânt al echipei legale a lui Trump a afirmat că acest acord reprezintă „o victorie pentru poporul american” obținută de președinte, care a „tras la răspundere mass-media care publică știri false”.

„CBS și Paramount Global au realizat importanța acestui caz și nu au avut altă opțiune decât să ajungă la o înțelegere”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Critici în cadrul CBS

Consiliul de administrație al Paramount era îngrijorat că o sumă mai mare plătită pentru soluționare ar putea expune compania la posibile acțiuni legale din partea acționarilor care îi acuzau de mită.

În interiorul CBS, acest acord este privit ca un moment de declin pentru o rețea cu o istorie de aproape un secol, care l-a avut în echipă pe Walter Cronkite și pe Edward R. Murrow, un critic important al mccarthismului în anii '50.

Emisiunea „60 Minutes”, pionieră în reportajele de investigație televizate, a încheiat recent cel de-al 51-lea sezon consecutiv ca cel mai urmărit program de știri din țară.

Ce a susținut Trump în proces

Trump a intentat un proces împotriva Paramount pentru 10 miliarde de dolari anul trecut, afirmând că emisiunea „60 Minutes” a manipulat în mod înșelător un interviu cu fosta vicepreședintă Kamala Harris, afectând astfel alegerile prezidențiale.

Transcrierea respectivului interviu a arătat că Harris a dat un răspuns lung și vag la o întrebare legată de Benjamin Netanyahu și conflictul Israel-Hamas.

Aproximativ 21 de secunde din acest răspuns au apărut într-un promo al interviului difuzat în cadrul emisiunii „Face the Nation”, o altă producție CBS.

O altă parte de șapte secunde din acel răspuns a fost utilizată a doua zi în cadrul unui episod din „60 Minutes” difuzat în prime-time.

Trump a susținut în acțiunea sa în justiție că editările făcute de CBS constituie o „denaturare a știrilor” menită să favorizeze Partidul Democrat.

Paramount a contestat această caracterizare.

Demisii la CBS

Conflictul din rețea privind gestionarea atacurilor legale ale președintelui a dus la demisia producătorului executiv al emisiunii „60 Minutes”, Bill Owens. Președinta CBS News, Wendy McMahon, a fost și ea nevoită să demisioneze.

Pe măsură ce cazul s-a desfășurat, mulți jurnaliști CBS au simțit că reputația pe termen lung a emisiunii „60 Minutes” este în joc.

Scott Pelley, corespondent veteran al emisiunii, a afirmat luna trecută că orice înțelegere ar fi „foarte dăunătoare pentru CBS, pentru Paramount și pentru imaginea acestora”.

Un efect al procesului a fost că conducerea CBS și Paramount a început să exameneze cu mai multă atenție segmentele din emisiunea „60 Minutes” care ar putea fi percepute ca fiind critice la adresa administrației Trump.

CBS News nu a abandonat nicio știre ca urmare a acestor presiuni, dar Owens, fostul producător executiv, a declarat că „nu i s-a permis” să ia decizii jurnalistice independente.

De asemenea, McMahon a declarat la plecarea sa că „a devenit evident că compania și cu mine nu împărtășim viziuni asemănătoare în privința direcției viitoare”.

Alte reacții negative

Senatori precum Elizabeth Warren din Massachusetts și Bernie Sanders din Vermont au atentat că orice plată efectuată de Paramount către Trump ar putea fi văzută ca mită și au indicat că vor examina posibilitatea organizării unei audieri în Congres pe această temă.

Au fost exprimate și alte reacții.

Fundația Freedom of the Press, o organizație care susține respectarea Primului Amendament, a anunțat că intenționează să formuleze un proces în numele acționarilor împotriva președintei Paramount și a consiliului de administrație în cazul în care se ajunge la o înțelegere.

Procesele inițiate de Trump

Trump a inițiat multiple acțiuni legale împotriva instituțiilor mass-media, acuzându-se de răspândirea de informații false, un demers contestat de organizațiile care sprijină libertatea presei.

Hotărârea Paramount a venit după un alt acord între Trump și ABC News, care a rezolvat un proces de defăimare inițiat de acesta.

În cadrul acestei înțelegeri, anunțate pe 14 decembrie, rețeaua a donat 15 milioane de dolari bibliotecii prezidențiale a lui Trump și și-a cerut scuze public pentru comentariile eronate ale prezentatorului George Stephanopoulos, care afirmase greșit că Trump a fost găsit responsabil pentru viol.

Pe 17 decembrie, Trump a intitulat un proces împotriva ziarului Des Moines Register și a fostului director de sondaje din cadrul acestuia, ca urmare a unui sondaj publicat pe 2 noiembrie, care arăta că Harris îl depășea pe Trump cu trei procente în Iowa.

Recomandari
Show Cookie Preferences