Imprimantele 3D ar putea crea în curând celulele necesare pentru milioane de diabetici

Imprimantele 3D ar putea crea în curând celulele necesare pentru milioane de diabetici
Un ficat nesănătos înseamnă boli hepatice și tulburări metabolice, urmarea diabetului, problemelor imunitare sau genetice. FOTO: Shutterstock

Cercetători citați de Reuters la Congresul Internațional de Transplant din Londra au anunțat că celulele pancreatice umane producătoare de insulină pot fi fabricate cu ajutorul tehnologiei de imprimare 3D.

Utilizând o bio-cerneală derivată din țesut pancreatic uman, din care au fost eliminate toate componentele celulare, și alginat – un material din alge marine – au reușit să imprime celule ale insulelor pancreatice umane. O parte din celulele imprimate au rămas vii și active în eprubete timp de trei săptămâni, menținând un răspuns puternic al insulinei la glucoză, ceea ce sugerează un real potențial pentru utilizare în viitorul clinic, conform cercetătorilor.

Spre deosebire de metodele actuale de izolare a celulelor insulare pentru transplant, care distrug matricea de suport a celulelor, bio-cerneala utilizează componente esențiale ale acestei matrice extracelulare, ceea ce contribuie la o mai bună supraviețuire și funcționare a celulelor, au explicat cercetătorii.

Celulele imprimate s-au dovedit a fi mai eficiente decât preparatele standard de celule insulare în eliberarea insulinei în prezența glucozei. După 21 de zile de teste, „insulele” de celule bio-imprimate au arătat o capacitate superioară de a detecta și reacționa la nivelurile de zahăr din sânge, menținându-și structura fără aglomerări sau degradare.

Cercetătorii subliniază că noua metodă este mai sigură și mai confortabilă pentru pacienți

În cadrul transplanturilor tradiționale de celule insulare, în special pentru pacienții cu diabet de tip 1 care se confruntă cu episoade imprevizibile de hipoglicemie, celulele insulare de la donatori umani sunt infuzate în ficat.

În contrast, celulele imprimate 3D sunt planificate să fie implantate sub piele folosind anestezie locală și o mică incizie, ceea ce ar putea oferi o opțiune mai sigură și mai comodă pentru pacienți, conform oamenilor de știință.

Echipa actual testează celulele bio-imprimate pe animale și investigatează teme de stocare pe termen lung, astfel încât această terapie să poată deveni disponibilă pe scară largă.

„Acesta este printre primele studii care utilizează celule pancreatice umane reale, în loc de celule de origine animală, în procesul de bio-imprimare, și rezultatele sunt extrem de promițătoare,” a declarat Quentin Perrier, coordonatorul studiului de la Wake Forest University School of Medicine din Carolina de Nord.

„Aceste descoperiri ne aduc mai aproape de dezvoltarea unui tratament accesibil pentru diabet, care ar putea într-o zi să elimine necesitatea injecțiilor cu insulină”, a punctat acesta.

Recomandari
Show Cookie Preferences