Dalai Lama confirmă reîncarnarea sa, punând capăt speculațiilor anterioare

Liderul spiritual tibetan, Dalai Lama, a anunțat miercuri că tradiția budismului tibetan va continua și după moartea sa, dezvăluind astfel detalii despre viitorul său spiritual și încheind speculațiile care au apărut atunci când a sugerat că ar putea fi ultimul Dalai Lama. Aceste informații au fost comunicate prin intermediul agențiilor Reuters și Associated Press.
În cadrul unor ceremonii de rugăciune premergătoare celei de-a 90-a aniversări, care va avea loc duminica aceasta, laureatul Premiului Nobel pentru Pace a subliniat că noul Dalai Lama va trebui să fie identificat conform tradițiilor budiste anterioare, cerând totodată ca intervenția guvernului chinez în acest proces să fie evitată.
Planul de succesiune al Dalai Lama are implicații politice importante pentru tibetanii care se opun controlului exercitat de China asupra Tibetului și care încearcă să-și păstreze identitatea culturală, fie în țara natală, fie în exil. Acesta este, de asemenea, esențial pentru budiștii tibetani, care îl consideră pe Dalai Lama ca o întrupare a zeului compasiunii, „Chenrezig”.
Decizia sa ar putea, totuși, să provoace reacții negative din partea Chinei, care a afirmat că deține autoritatea de a aproba noul lider religios tibetan. Beijingul insistă asupra găsirii viitorului Dalai Lama în regiunile tibetane sub controlul său, sporind astfel puterea autorităților comuniste de a decide cine va deveni urmaș.
Mulți analiști cred că ar putea apărea două figuri rivale de Dalai Lama, una desemnată de Beijing și cealaltă de călugării fidelizați actualului lider.
Actualul Dalai Lama, cel mai longeviv lider religios global
Tenzin Gyatso a devenit a 14-a reîncarnare a Dalai Lama în 1940 și a fost nevoit să fugă din Tibet în 1959, când trupele chineze au reprimat revoltele din Lhasa. De atunci, locuiește în Dharamshala, India, unde a înființat un guvern democrat în exil și a călătorit pentru a susține autonomia tibetanilor.
Budiștii tibetani cred că Dalai Lama are capacitatea de a-și alege trupul în care se va reîncarna, conform tradiției de 14 reîncarnări începând cu 1587. Gyatso a reiterat în trecut că viitorul său succesor se va naște în afara China.
Tibetanii își exprimă îngrijorarea cu privire la sănătatea sa, în special după operația la genunchi pe care a avut-o anul trecut în Statele Unite, deși Dalai Lama a menționat că ar putea trăi până la 110 ani.
Într-o declarație difuzată la o adunare religioasă a călugărilor budiști, el a clarificat că responsabilitatea pentru identificarea și recunoașterea reîncarnării sale revine exclusiv Fundației Gaden Phodrang, organizație pe care a fondat-o în 2015 pentru a gestiona aspectele legate de acest lider spiritual.
„Nimeni altcineva nu are autoritatea de a interveni în această chestiune”, a declarat el, subliniind că procesul de căutare a următoarei reîncarnări trebuie să se desfășoare „conform tradiției din trecut”.
China reafirmă controlul asupra reîncarnării Dalai Lama
Referitor la anunțul Dalai Lama, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a comunicat în cadrul unui briefing că reîncarnarea acestuia trebuie să respecte reglementările interne ale Chinei și să obțină „aprobată de guvernul central”.
Mao a afirmat că procesul trebuie să „respecte ritualurile religioase și circumstanțele istorice, conform legilor naționale”.
Pe de altă parte, Sarah Brooks, directoarea Amnesty International pentru China, a declarat că încercările Beijingului de a controla alegerea următorului Dalai Lama reprezintă „un atac direct” asupra libertății religioase.
„Budiștii tibetani, la fel ca toate comunitățile religioase, trebuie să aibă libertatea de a-și alege liderii spirituali, fără nicio intervenție din partea autorităților”, a adăugat Brooks.
Dalai Lama a îndemnat adesea adepții să nu recunoască persoanele desemnate de Beijing. Guvernul tibetan în exil, pe care l-a condus până în 2011, susține aceeași poziție.
Succesiunea Dalai Lama, „o tradiție specifică a budismului tibetan”
Penpa Tsering, președintele guvernului în exil, a declarat că tibetanii de pretutindeni au făcut „o cerere sinceră și devotată” ca funcția de Dalai Lama să continue „pentru bunăstarea tuturor ființelor simțitoare și a budiștilor în special.”
„Răspunzând acestei solicitări copleșitoare, Sanctitatea Sa a demonstrat o compasiune infinită și a recunoscut apelul nostru cu ocazia aniversării sale de 90 de ani”, a spus el în cadrul unei conferințe de presă.
Tsering a avertizat China să nu intervină în procesul de succesiune al Dalai Lama, explicând că aceasta este „o tradiție specifică a budismului tibetan”.
„Condamnăm ferm utilizarea subiectului reîncarnării de către Republica Populară Chineză în scopuri politice și nu vom accepta niciodată acest lucru”, a subliniat el.
Căutarea succesorului unui Dalai Lama începe doar după decesul actualului lider religios.
În trecut, succesorul a fost ales de călugării seniori bazându-se pe semne spirituale și viziuni, procesul având loc pe parcursul mai multor ani, până când viitorul Dalai Lama este identificat și pregătit pentru a conduce.