Peste jumătate dintre țările UE, inclusiv România, contestă propunerile președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind fondurile regionale de 400 de miliarde de euro

Un număr semnificativ de state membre ale UE au criticat discret planul inițiat de Ursula von der Leyen, referitor la aproape 400 de miliarde de euro destinate fondurilor regionale, conform unei scrisori obținute de Politico, menționată de Rador Radio România.
Cu două săptămâni înainte de prezentarea de către executivul UE a bugetului pe următorii șapte ani, care va avea loc pe 16 iulie, 14 guverne, printre care și Italia, Spania, Polonia și România, au subliniat importanța păstrării fondurilor de coeziune pentru regiunile mai puțin dezvoltate.
Într-o scrisoare concisă, de numai o pagină, adresată Ursulei von der Leyen, aceste țări au menționat că „un buget distinct și robust, precum și o metodologie de alocare bazată pe regiuni […] sunt esențiale pentru asigurarea unității, competitivității și convergenței pe termen lung în regiunile UE”.
Îngrijorările au fost susținute și de câțiva comisari europeni, inclusiv de Piotr Serafin, responsabil de buget, și Raffaele Fitto, comisar pentru coeziune, care pledează pentru păstrarea unui rol semnificativ al regiunilor în cadrul viitorului buget.
Numeroase guverne, europarlamentari și grupuri de lobby contestă vehement strategia Comisiei de a combina fondurile agricole și regionale – care constituie împreună circa două treimi din bugetul UE de 1,2 trilioane de euro – într-un fond unic pentru fiecare țară.
Comisia Europeană a justificat noul sistem, afirmând că acesta va conduce la o simplificare și o utilizare mai eficientă a fondurilor.
Critici vizavi de posibila 'Mare și Urâtă Lege', spun lideri locali
Însă criticii se tem că restructurarea va întări puterea guvernelor naționale pe seama regiunilor, care, tradițional, gestionau finanțarea locală.
„Am o senzație neplăcută că din spatele ideii de simplificare și eficiență s-ar putea contura o 'Mare și Urâtă Lege', finalizând cu un buget UE mai mic și mai precar după 2027”, a declarat Kata Tüttő, lidera Comitetului European al Regiunilor, un organism al UE care reprezintă autoritățile locale.
Tüttő a reluat temerile că unificarea fondurilor ar putea fi o stratagemă pentru reducerea ascunsă a cheltuielilor.
Semnatarii scrisorii au mai subliniat necesitatea ca politica de coeziune să „reflecte diversele niveluri de dezvoltare ale regiunilor.”
Din anii ’70, când a început programul de finanțare regională al UE, majoritatea fondurilor erau direcționate direct de către Bruxelles către mesele regiunilor cu venituri mai reduse.
Însă cresc îngrijorările că acest sistem va suferi modificări, iar guvernele naționale – și nu Comisia – vor prelua integral responsabilitatea alocării fondurilor.
Scrisoarea a fost semnată de țările precum Bulgaria, Cehia, Grecia, Spania, Croația, Ungaria, Italia, Lituania, Letonia, Polonia, Portugalia, România, Slovenia și Slovacia.