Previziuni sumbre ale șefului Ford privind locurile de muncă cu guler alb

Previziuni sumbre ale șefului Ford privind locurile de muncă cu guler alb
Jim Farley, CEO-ul Ford, fotografiat în timpul unor comentarii făcute pe 30 aprilie la lansarea unei noi versiuni a SUV-ului „Ford Expedition”, FOTO: Carolyn Kaster / AP / Profimedia Images

Jim Farley, CEO-ul Ford, a declarat că munca de birou va suferi transformări majore din cauza progreselor în inteligența artificială (A.I.), ceea ce ar putea lăsa mulți angajați fără locuri de muncă, conform Business Insider.

În timpul conferinței Aspen Ideas Festival, Farley a discutat despre „economia esențială” și a împărtășit o poveste personală despre bunicul său, care a fost orfan și și-a construit cariera la Ford din postura de angajat pe oră.

„Priviți în jurul acestei săli”, a afirmat el în discursul său inaugural. „Probabil că multe dintre familiile voastre au provenit din astfel de locuri de muncă.”

Farley a exprimat îngrijorări cu privire la sistemul educațional din Statele Unite, care beneficiază studii universitare de patru ani, neglijând meseriile, în timp ce angajările în sectorul tehnologic scad dramatic.

„Inteligența artificială va înlocui efectiv jumătate dintre toți muncitorii cu guler alb din SUA”, a declarat Farley. De aceea, mulți oameni încep să se orienteze către meserii calificate.

Locurile de muncă cu guler alb sunt în general asociate cu activități de birou sau intelectuale, cum ar fi cele administrative, de management, financiare, juridice, tehnice, creative sau de consultanță. Acestea implică mai mult muncă mentală decât efort fizic.

Previziuni similare de la alți lideri din industrie privind impactul A.I. asupra angajărilor

Dario Amodei, CEO-ul Anthropic, a subliniat în luna mai că tehnologia A.I. ar putea elimina jumătate dintre locurile de muncă de birou de nivel „entry level” în următorii cinci ani.

Amodei a subliniat că firmele și guvernele ar trebui să recunoască și să nu minimizeze riscurile asociate cu dispariția pe scară largă a locurilor de muncă în sectoare precum tehnologia, finanțele, dreptul și consultanța.

Într-un mesaj adresat angajaților, Andy Jassy, CEO-ul Amazon, i-a avertizat că trebuie să se pregătească pentru reduceri de personal în zona administrativă din cauza dezvoltării tehnologiilor A.I. generative. Deși nu a oferit detalii, a precizat ulterior că aceste progrese tehnologice vor crea locuri de muncă în domeniul roboticii și inteligenței artificiale.

Totuși, alți lideri din industrie au o viziune diferită. Ravi Kumar, CEO-ul Cognizant, consideră că A.I. va crea mai multe locuri de muncă pentru absolvenți, în special în domeniile ce necesită interacțiuni umane.

Jensen Huang, CEO-ul Nvidia, a contestat observațiile lui Amodei și a declarat că A.I. va transforma locurile de muncă, dar totodată poate genera oportunități în domeniul creativ.

Scăderi semnificative ale angajărilor în marile companii tehnologice

Datele recente indică o scădere de 12,7% a anunțurilor pentru locuri de muncă de birou în SUA în primul trimestru, față de o reducere de 11,6% la locurile de muncă cu guler albastru (în producție sau meserii).

Industria tehnologică a experiențiat o încetinire semnificativă a angajărilor.

Angajările de noi absolvenți de către marile companii de tehnologie s-au redus cu aproximativ 50% față de perioada pre-pandemică, conform unui raport al firmei de capital de risc SignalFire, care menționează că o parte din această tendință este legată de A.I.

Generația Z din SUA se îndreaptă din ce în ce mai mult spre locuri de muncă cu guler albastru, considerate mai sigure în momentul actual pe piața muncii, conform unor specialiști în A.I.

Recomandari
Show Cookie Preferences